Region

“Puzajuća fašizacija društva u Hrvatskoj”

Ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo ocijenio je da su fizički napadi na predstavnike srpske manjine u Hrvatskoj posljedica “puzajuće” fašizacije društva i da političari treba da shvate da su odgovorni za ono što se desilo.

Anto Nobilo - Vijesti.ba

“Ja to vidim kao logičnu posljedicu koketiranja političara sa NDH i relativiziranja ustaških zločina. Dakle, jednostavno treba uočiti tu vezu i uočiti da su političari odgovorni za ovo što se desilo”, rekao je Nobilo.

On je za portal “Radio Sarajevo” rekao da krivicu snose i policija i Državno tužilaštvo koji ne reaguju.

Nobilo ističe da je nije slučajno da se sada učestalo dešavaju napadi na Srbe, jer je to proizvod atmosfere u društvu.

On kaže da nije moguće rehabilitovati ustaštvo, a da se ne dobije sve što uz njega ide, prenosi “Srna”.

“Ako legalizujete u nekom obliku u javnom prostoru pozdrav `Za dom spremni`, onda morate biti `spremni` da uz to dobijete ono sve što ide uz taj poklič, a to je napad na nacionalne manjine, pokušaji tjeranja nacionalnih manjina, stavljanje Srba u status građana drugog reda i drugo”, rekao je Nobilo.

On je podsjetio na slučajeve kada su “neki marginalci” paradirali u uniformama uz uzvik “Za dom spremni” na proslavi “Oluje”, a policija nije podnosila prekršajne prijave, nito je to uradila kada pjevač Marko Perković Tompson viče “Za dom”, a publika odgovara – “spremni”.

“Kada na fudbalskim stadionima, gdje je prisutna i predsjednica države publika skandira `ubij, ubij Srbina`, policija ni tada ne reaguje, onda je očito da je to pogodno tlo za razvijanja svakakvih ekstremizama, pogotovo predkampanji za predsjedničke izbore”, rekao je Nobilo.

On podsjeća da događaje u Kninu nadležni nisu definisali kao zločin iz mržnje, iako bi to “apsolutno moralo biti”.

“To nije obična kafanska tučnjava, nego su ljudi napadnuti samo zato što su Srbi! To je neprihvatljivo u jednoj državi”, rekao je Nobilo.

On kaže da se mora s jedne strane ići represivno, a s druge strane političari moraju paziti više.

“Taj bezobzirni populizam koji vuče na teški nacionalizam, na Balkanu je zapaljiva stvar. S time se ne treba igrati radi kratkoročnih političkih poena. To je previše opasno. Kad se zapali, to je teško gasiti”, zaključio je Nobilo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh