Region

Švicarska odustala od vraćanja migranata u Hrvatsku zbog policijskog nasilja

Švicarski Federalni upravni sud suspendirao je vraćanje tražitelja azila prema Dublinskoj uredbi u Hrvatsku zbog policijskog nasilja koje se događa na hrvatsko-bosanskoj granici, izvijestio je Centar za mirovne studije.

Migranti - Ilustracija / Srpskainfo.com

Podsjetimo, Dublinska konvencija nalaže da tražitelji azila zahtjev podnose u onoj zemlji EU u koju su prvo došli te bi po tome migrant, koji je u Hrvatskoj ušao u EU, trebao iz Švicarske biti prebačen hrvatskim vlastima da zatraži azil.

Fizičke i psihičke posljedice

No tražitelj azila rođen u Siriji je u ovom slučaju 18 puta iskusio nasilne “pushbackove” s hrvatske granice, što je na njemu ostavilo fizičke i psihičke posljedice.

Centar za mirovne studije ističe da su ovom presudom potvrđena sva svjedočanstva izbjeglica i mnogobrojni izvještaji međunarodnih i lokalnih organizacija, institucija i medija koje već godinama upozoravaju na kontinuiranu praksu hrvatske policije, piše “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh