Region

Za malu Mariju roditelji ne pitaju: Ostavili su je u porodilištu, a majka će imati još jednu šansu

Roditelji male Marije, koju je majka rodila 4. avgusta i ostavila u porodilištu u Vranju (Srbija), nisu se predomislili, odnosno nisu izrazili želju da je odvedu u svoj dom, nisu se čak ni interesovali.

Beba Marija - RAS Srbija

Zaposleni na neonatologiji kažu da se to vjerovatno neće ni desiti, jer na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva mogu da procjene kada će se roditelji predomisliti i doći po svoje dijete. U ovom slučaju, tako, nisu optimistični.

S druge strane, sudbina male male Marije potresla je Srbiju, pa su već počeli da se javljaju parovi koji žele da je usvoje. Nadležni iz oba centra – Trgovišta i Vranja, međutim, kažu da procedura usvajanja slijedi mnogo kasnije i da je dosta složena. Praksa u Vranju pokazuje da djeca napune i godinu dana, prije nego što budu usvojena.

Marija sedmo dijete

Porodica male Marije živi u Trgovištu, i u njoj ima šestoro djece. Prema navodima nadležnih iz Centra za socijalni rad u ovom mjestu, ta porodica je poznata ovoj ustanovi i korisnici su socijalne pomoći.

Kako saznaje “Blic”, roditelji nemaju stalno zaposlenje, a otac povremeno radi na građevini u Beogradu ili drugim većim gradovima u Srbiji. Majka je, kako smo već pisali, odluku da bebu ostavi u porodilištu upravo i pravdala siromaštvom.

Prvih mjesec dana provešće u porodilištu

Mala Marija, koju od milošte zovu Mara, nakon što napuni mjesec dana, vjerovatno će prvo otići u hraniteljsku porodicu, pa tek onda na eventualno usvajanje.

Milena Kostić Nedeljković, direktorka Centra za socijalni rad u Trgovištu, kaže da je njihova ustanova upoznata sa slučajem.

Preduzeli smo sve potrebne mjere iz naše nadležnost – kratko je rekla direktorka, ne želeći da govori o detaljima.

Dragana Arsić, direktorica Centra za socijalni rad u Vranju, navodi kakva je praksa u slučaju kada roditelji ostave svoju djecu.

Majci još jedna šansa da se predomisli

Prvo uzimamo izjavu još dok je majka u porodilištu o tome da li ona želi ili ne da brine o djetetu. Poslije dva mjeseca, obavimo još jedan individualan razgovor i uzmemo izjavu od majke, a ukoliko se ona i drugi put izjasni da ne želi da brine o djetetu, pitamo je za razloge. Ako su razlozi materijalne prirode, neriješeno stambeno pitanje, ekonomska situacija i slično, pokušavamo da pomognemo. Ako ni to ne urodi plodom preuzimamo brigu o toj djeci – objašnjava Arsićeva.

Kako dodaje, u roku od mjesec dana postoji mogućnost za preuzimanje djeteta iz bolnice, Centar piše rješenje o starateljstvu i pronalazi hraniteljsku porodicu.

Aleksićeva tvrdi i da je Vranje grad sa razvijenim hraniteljstvom, kao i to da ovdašnji centar dobro sarađuje sa onim u Trgovištu u ovakvim situacijama.

Za sada nas još niko nije kontaktirao iz Trgovišta, ali kada oni ne mogu da obezbijede hraniteljsku porodicu, mi nalazimo rješenje – kaže ona.

U vranjskom porodilištu 11 beba ostavljeno za pet godina

Prema riječima Arsićeve, za posljednjih pet godina ostavljeno je 11 beba u porodilištu u Vranju, a razlozi su najčešće izostajanje podrške majkama od strane najbliže okoline, što je propraćeno i lošom ekonomskom situacijom, piše “Blic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh