Region

Beograd: Umrla od virusa zapadnog Nila

Žena (84) iz Beograda, koja je bila hronični bolesnik i oboljela od groznice zapadnog Nila, umrla je, što je prva ovogodišnja žrtva koja se može dovesti u vezu s tim virusom u Srbiji.

Tigrasti komarac - Vecernji.ba

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” objavio je da su do danas na teritoriji Srbije registrirana tri slučaja obolijevanja od groznice zapadnog Nila, i to u Beogradu dva potvrđena i jedan vjerovatni s jednim smrtnim ishodom, piše “Avaz“.

Do 15. avgusta godine u zemljama EU u humanoj populaciji prijavljeno je 68 slučajeva obolijevanja od groznice zapadnog Nila, i to u Grčkoj 48, Rumuniji osam, Kipru pet, Italiji tri, Mađarskoj dva, te po jedan slučaj u Bugarskoj i Francuskoj.

U istom periodu u zemljama EU registrirano je šest smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu s obolijevanjem od groznice zapadnog Nila, i to u Grčkoj četiri i Rumuniji dva.

Infekcija virusom zapadnog Nila na području Srbije prvi put je zvanično registrirana krajem jula 2012. godine, prenose agencije.

Groznica zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh