Region

Predsjednica Hrvatske oglasila se na rasisitičke izjave svoje diplomatkinje

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović napokon se na Twitteru osvrnula na istupe prve tajnice berlinskog veleposlanstva Elizabete Mađarević.

No image - Haber.ba

Pozdravljam brzu reakciju ministra Gordana Grlića Radmana koji me je odmah izvijestio o koracima koje poduzima i činjenicama koje se utvrđuju u slučaju zaposlenice veleposlanstva u Berlinu. Izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive su. Nasuprot netrpeljivosti pojedinaca, u hrvatskoj službi vanjskih poslova promicat će se domoljublje, profesionalnost, otvorenost prema svijetu i zaštita hrvatskih državnih interesa te vrijednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država – stoji u Twitter objavi Grabar Kitarović, piše “Hayat“.

Podsjetimo, mediji su u petak objavili kako je prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu Elizabeta Mađarević na Facebooku objavljivala rasističke i homofobne stavove. Ona je prvo objavila kako stoji uz svoje objave, a već sutradan je izjavila da je – hakirana.

Elizabeta Mađarević – Screenshot

Mađarević je po svom Facebooku. 8. avgusta na engleskom jeziku napisala: “Čista i autentična Evropa. Samo bijeli Evropljani, kako je bilo prije samo 30 godina u cijeloj Evropi. Ovo bi trebala biti dobra reklama za odmor. Neko bi pomislio da to više nije moguće, ali nasreću jeste.

Mađarević, inače na svom Facebooku širi i anti-LGBT propagandu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh