Region

Hrvatska diplomatkinja zbog pisanja o bijeloj Evropi i Merkel pozvana u Zagreb

Elizabeta Mađarević je hrvatska diplomatkinja i prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu, a njene objave na Facebooku uzburkale su javnost.

No image - Haber.ba

“Čista i autentična Europa. Samo bijeli Europljani, kako je bilo prije samo 30 godina u cijeloj Europi. Ovo bi trebala biti dobra reklama za odmor. Netko bi pomislio da to više nije moguće, ali na sreću jest”, napisala je Elizabeta Mađarević, hrvatska diplomatkinja i prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu, pod fotografije s mora koje je objavila na Facebooku, piše “Index“.

Ističu i da to nije usamljeni slučaj te da Mađarević nerijetko zastupa rigidne stavove o LGBT osobama i pobačaju te ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Ipak, čini se da je Njemačka i njemačka državna politika najčešća meta Elizabete Mađarević. U jednom postu ona ironično kao “dobru komediju” opisuje vijest iz Badische Neuste Nachrichtena da u pokrajini Baden-Württemberg od 24 tisuće policajaca njih 330 nisu njemački državljani, što je moguće po njemačkom zakonu iz 1993. godine. Riječ je većinom o useljenicima koji imaju dozvolu trajnog boravka i dokazali su znanje njemačkog jezika.

Mađarević je to komentirala ovako: “Sigurnost Nijemaca je stavljena u ruke stranaca koji žive u Njemačkoj – kako bi se poboljšala društvena integracija. Očito, socijalna integracija stranaca u njemačko društvo je važnija od sigurnosti i dobrobiti njemačkih građana. Tja, integracija je ključna riječ za sve. Ja se samo pitam kako će turski ili iranski policajac braniti Nijemca, a ne svog turskog ili iranskog sunarodnjaka. Lojalnost očito nije toliko važna za integraciju (zato europska multikulturna društva funkcioniraju tako savršeno loše).”, prenio je Index.

Kako javlja “Jutarnjilist“, Mađarević je nešto kasnije na svom Facebooku komentirala medijske napise o svojim komentarima.

“Na godišnjem odmoru izvan Hrvatske zovu me prijatelji i kažu da sam postala tema dana. Dapače, da je Index objavio ‘lijepu’ priču o meni na komentar o autentičnoj Europi kojeg sam objavila na svom privatnom profilu nakon posjeta jednoj zemlji na Mediteranu izvan Hrvatske. Niti sam dužnosnik, niti političar, već obična osoba koja ima pravo na privatnost, ali imam svoje konzervativne stavove od kojih ne odstupam i koje dijelim slobodno jer živim u slobodnoj zemlji, a koji su zasnovani na činjenicama”, napisala je Mađarević.

“Neprofesionalno je od današnjih novinara na ovakav način uništavati obične ljude. Ili više ne smijemo biti misleća bića i imati slobodu govora? A ako nekome treba objašnjavati kako je Europa demografski izgledala prije koje desetljeće i kroz čitavu povijest, neka samo okrene demografsku statistiku.”

O cijelom slučaju se priopćenjem oglasilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova oštro se ograđuje od stajališta koje je na društvenim mrežama, kako je danas (16. kolovoza 2019.) izvijestio index.hr, objavila djelatnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Elizabeta Mađarević, od siječnja 2019. godine na diplomatskom mandatu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu.

S obzirom na ozbiljne indicije povrede propisa kojima je uređen rad Službe vanjskih poslova Republike Hrvatske, ali i Zakona o državnim službenicima, djelatnica je odmah pozvana u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, gdje će se, bez odlaganja, utvrditi sve činjenice vezane uz spomenute objave. Nakon utvrđivanja činjenica, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova će poduzeti odgovarajuće mjere propisane Zakonom o vanjskim poslovima i Zakonom o državnim službenicima”, stoji u priopćenju MVEP-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh