Region

Posljednja fotografija sretne porodice: Ispovijest putnika sa broda smrti u Hrvatskoj

– Pravo je čudo da nije bilo više mrtvih s obzirom na jačinu plinova koji su brzo ispunjavali potpalublje jedrenjaka Atlantia – rečenica je koja se mogla čuti tokom iscrpne istrage u hvarskoj luci, a koji su nadgledali italijanski policajci.

Posljednja fotografija sretne porodice - Jutarnji.hr

I dok se ljekari još bore za živote dvoje djece koja su, u teškom stanju, na aparatima u splitskoj bolnici, ostalo troje preživelih, koji se oporavljaju od trovanja ugljen monoksidom, ne prestaju da prepričavaju trenutke užasa kada su osjetili neopisivu nemoć, mučnine, a potom i šok dok su pokušavali da ožive preminulog prijatelja Eugenija Vincija (57) menadžera sa Sicilije, prenosi “Jutarnji“.

Drugi dan godišnjeg

Nekoliko sati nakon hospitalizacije u splitskom KBC jedan od preživjelih, Bruno Mankuso, inače bivši italijanski senator i trenutni gradonačelnik jednog sicilijanskog mjesta, u telefonskom razgovoru podijelio je s medijima trenutke užasa i brigu za dvoje teško povređene djece.

Kako smo bili samo sretni što smo došli u Hrvatsku. Planirali smo da plovimo osam dana. To putovanje smo svi zajedno organizovali i osmislili. Obišli smo ostrva i Dubrovnik. I stvarno smo uživali na Hvaru tog drugog dana našeg godišnjeg. Veče smo proveli u restoranu na rivi, gdje je nas četvoro večeralo dok djeca hranu nisu ni probala, tako da smo trovanje hranom već u startu odbacili jer su upravo djeca najteže stradala – izjavio je Mankuso za medije, odmah bacivši sumnju na trovanje plinom koji se u kabine uvukao kroz klimatizicioni sistem.

Čim je ponoć otkucala, italijanski turisti su se vratili na brod da bi već dva sata poslije toga plin kao tihi ubica u njihovim kabinama počeo da djeluje.

Odjednom nam je svima postalo loše. Odvukao sam se do kupatila i povratio. Pozlilo je i mojoj supruzi, ali nekako smo uspjeli da se primirimo. Zaspali smo kao omamljeni do jutra. Na tom jedrenjaku izgubio sam, mogu tako reći, mog brata. Po struci sam ljekar nefrolog i pokušavao sam da mu pomognem, ali nije išlo. Srce mi puca od tuge. Kad sam se probudio i ustao onakav malaksao, zatekao sam Eugenija s povredom glave i torza koje je zadobio pri padu u tuš-kabini – zaključio je Mankuso, otkrivši da su kobne večeri svi spavali na desnoj strani broda.

Inače, Eugenio Vinci je krajem prošlog vijeka, kao generalni direktor kompanije Pop 84 koja je proizvodila italijanske farmerke, imao poslovnu saradnju sa gradom podno Marjana jer je njegova fabrika bila u to vrijeme sponzor Košarkaškog kluba Split.

Paolo Fratura, bivši predsednik regije Molise, s nevjericom čita vijesti o stradanju njegovog dobrog prijatelja u Hrvatskoj.

Ljubitelj Hrvatske

Izgubio sam jako dragog prijatelja, bio mi je kao brat. U nedjelju mi je poslao poruku iz Hrvatske ‘Bogovski uživam, samo još ti jedino radiš’. Umro je na besmislen način. Bio je jako predan svom poslu i veselio se trenucima koje je provodio s porodicom i prijateljima – ispričao je italijanskim medijima Fratura, polažući sve nade u hrvatske ljekare da će uspjeti da spase dvoje otrovane djece.

Mještani Skiace, odakle je Vinci rodom, kao i mjesta u kojem je Mankuso gradonačelnik, šokirani su tragedijom koja je snašla njihove sugrađane.

Eugenio i Bruno, kao i Franko Trifiro nerazdvojni su prijatelji. Sedmicama prije nego što su otišli u Hrvatsku, pričali su nam o tom putovanju. S nestrpljenjem su ga očekivali jer vrlo cijene hrvatske ljepote i gastronomiju. Kad je prva vijest u medijima objavljena o mogućem trovanju školjkama koje su jeli nekoliko sati prije nego što im je pozlilo, nisam mogao da prestanem da se čudim jer sam i sam prošao Hrvatsku, gdje sam se uvjerio u kvalitet proizvoda, ali i oni jako paze na to gdje jedu – otkrio je ugostitelj iz mjesta u kojem je preminuli gradonačelnik stalno dolazio.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh