Region

Vakula otkrio šta nas čeka do kraja mjeseca

OSVJEŽENJE je stiglo, i u većini Hrvatske, osim u dijelu Dalmacije, prekinulo niz vrućih dana, koji je ponegdje, primjerice u Makarskoj, dug već 15 dana, a u Šibeniku čak 28 dana,

piše Zoran Vakula u prognozi za HRT.

Zanimljivo je spomenuti i kako je srednja najviša temperatura zraka od 6. do 13. kolovoza u Kninu bila visoka kao nikada u dosadašnjoj znanoj povijesti mjerenja tog dijela godine.

I kiše je od utorka do srijede navečer bilo gotovo posvuda, ponegdje i obilnije, osobito u Gorskome kotaru te na riječkome području Rijeke i u Hrvatskome zagorju. A ni jaka i olujna bura nije izostala.

Najizraženije svježine sljedećih će dana biti ujutro, uz more uz buru, gdjekad i jaku, s olujnim udarima, te osobito u unutrašnjosti, gdje će biti i mjestimične magle, javlja Vakula.

Tijekom produljenog vikenda će ponovno u većini Hrvatske biti vruće, osobito u nedjelju, a i početkom sljedećega tjedna, kada je ponegdje moguć još jedan toplinski val koji može djelovati na zdravlje. Kiša je moguća samo rijetko i kratkotrajno – uglavnom u četvrtak još gdjekoja kap ili kratkotrajni pljusak na istoku i jugu zemlje te u u petak u sjevernijim krajevima, prenosi index.

Nova promjena

Vjerojatnost za novu promjenu vremena, kišu i pad temperature znatnije se poveća sredinom sljedećega tjedna, ali i tada – kao i sada – najvjerojatnije samo prolazno i kratkotrajno.

Prema trenutačnim dugoročnijim prognozama – dugotrajnijeg hladnijeg i kišovitijeg razdoblja vjerojatno neće biti ni u posljednjem kolovoškom desetodnevlju, a ni početkom rujna. I ne samo to, nego je i dalje povećana vjerojatnost – što nužno ne znači i sigurnost – za nastavak niza iznadprosječno toplih mjeseci i u nastavku godine.

Detaljniju vremensku prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

Četvrtak – pretežno suh i sunčan, ali relativno svjež, uz buru…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Tijekom blagdana Velike Gospe u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavat će sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Ujutro mjestimice može biti magle. Jutro će biti razmjerno svježe, a najviša temperatura ugodna, uglavnom između 23 i 25 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također svježe jutro s temperaturom između 12 i 14 °C, a mjestimice može biti magle. Danju pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku i temperaturu nižu od prosječne za sredinu kolovoza, uglavnom 24 i 25 °C.

U gorju još svježije, ujutro oko 11 °C, danju oko 22 °C. Također može biti kratkotrajne magle, a danju će biti barem djelomice sunčano. Na sjevernom Jadrana prevladavat će sunčano, u prvom dijelu dana još i vjetrovito, uz umjerenu i jaku, podno Velebita na udare i olujnu buru. Bura će prema kraju dana oslabjeti. Poslijepodnevna temperatura većinom 27 i 28 °C, a i temperatura mora zbog bure malo niža nego prošlih dana.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano. Puhat će umjerena i jaka bura, prema otvorenom sjeverozapadnjak, uz umjereno valovito i valovito more. Vjetar će prema kraju dana slabjeti. Jutarnja temperatura između 20 i 23 °C, u unutrašnjosti oko 17 °C. Danju vrlo toplo, uglavnom s temperaturom nižom od 30 °C.

Podjednako pretežno sunčano bit će i na jugu Hrvatske, pri čemu uglavnom u zaobalju prolazno može biti umjerene naoblake i ponekog pljuska. Umjerena i jaka bura, prema otvorenom moru sjeverozapadni vjetar – postupno će slabjeti. Najviša dnevna temperatura bit će oko 29 °C.

U petak prolazno oblačnije pa sunčanije i toplije, često i vruće…

“U petak će u većini unutrašnjosti ponovno biti prolazno više oblaka, a osobito u središnjoj Hrvatskoj može biti kratkotrajne kiše ili ponekog pljuska. Za vikend te početkom sljedećeg tjedna pretežno sunčano i postupno toplije, od nedjelje i vruće, ali će jutra još biti razmjerno svježa.

Na Jadranu će do kraja ovog te početkom sljedećeg tjedna prevladavati sunčano i postupno toplije, pa će vruće ponovno prevladavati za vikend. Uz obalu će puhati uglavnom slaba, u petak još ponegdje i umjerena bura, danju sjeverozapadnjak i zapadnjak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh