Region

Vozač u Hrvatskoj kažnjen s 3.200 eura i dvije godine bez vozačke

Prvog augusta na snagu su u Hrvatskoj stupila saobraćajna pravila s težim kaznama, koje se penju do tri prosječne hrvatske plaće.

No image - Haber.ba

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) kažu da novim zakonom žele na cestama podići razinu sigurnosti, ali i saobraćajne kulture.

Koprivničko-križevačka policija saopštila je kako je ovog vikenda u saobraćaju zatekla troje recidivista koji su kažnjeni prema novom Zakonu.

Dobio kaznu od 24.000 kuna (cca. 3.200 eura), dvije godine bez vozačke

“U subotu, 3. kolovoza, na Prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici – Stalna služba Đurđevac doveden 20 – godišnji vozač koji je u petak, 2. kolovoza, na cesti – Koprivnica – Peteranec upravljao prije položenog vozačkog ispita ne registriranim i ne osiguranim osobnim automobilom VW pod utjecajem alkohola od 1,23 promila i prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je kažnjen kaznom zatvora od 15 dana uvjetno na devet mjeseci, novčanom kaznom od 13.300 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije šest mjeseci.

Također, u subotu, 3. kolovoza, na Prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici – Stalna služba Đurđevac doveden je 50 – godišnji vozač koji je u 0.10 sati u Koprivnici u Bilogorskoj ulici upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,69 promila i za vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta. Vozač je kažnjen novčanom kaznom od 24.000 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije 24 mjeseca.

U nedjelju, 4. kolovoza, na Prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici – Stalna služba Đurđevac doveden je 21 – godišnji vozač koji je u subotu, 3. kolovoza, u 23.20 sati, u Virju u Novigradskoj ulici upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola 2,08 promila. Vozač je kažnjen kaznom zatvora od 15 dana uvjetno na 12 mjeseci i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije šest mjeseci”, saopštili su iz policije, prenosi “Index“.

Na tom popisu su prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 kilometara na sat, vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocestama i cestama, namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odbijanje provjere alkohola ili droga te vožnja s više od 1,5 promila ili pod uticajem droga.

Više kazne predviđene su i za vožnju prije sticanja prava, ali i za vozače kojima je oduzeta dozvola, bilo zbog prikupljenih negativnih bodova, isključenja iz saobraćaja ili privremenog oduzimanja vozačke.

Kazne za tih osam prekršaja povećavaju se s dosadašnjih pet do 15 hilajda kuna na 10 do 20 hiljada kuna, ali primjenjuju se i strože obligatorne mjere – zabrana upravljanja vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi prekršaj ili najmanje godinu dana za tri i više prekršaja.

Policija pored toga može privremeno, do odluke suda, oduzeti vozilo kojim je počinjen prekršaj, ako vozač koji je već dvaput pravosnažno kažnjen ponovi neki od tih najtežih prekršaja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh