Region

Andrej Plenković: “Žao mi je što su ovakve žestoke reakcije iz BiH krenule bez provjere”

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je žaljenje na, kako je rekao, pretjerane reakcije iz BiH na krivo prenesene izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u izraelskoj štampi.

Andrej Plenković - Twitter

Naša politika opštenito prema Bosni i Hercegovini je da razvijamo dobrosusjedske odnose i partnersku saradnju – rekao je Plenković na sjednici Vlade i dodao kako mu je žao što su krivo prenesene vijesti tokom posjete predsjednice Izraelu te da je došlo do pretjeranih reakcija iz BiH.

Svim zvaničnicima u Bosni i Hercegovini uputio je poruku da su Hrvatska i BiH vezane jedna na drugu, da su prijateljske zemlje koje se međusobno poštuju te da BiH nema većeg zagovornika, prijatelja i saveznika od Hrvatske u bilo kojoj međunarodnoj instituciji, a posebno u evropskim institucijama.

Važno je da budemo pažljivi u komunikaciji, međusobno se uvažavamo i rješavamo otvorena pitanja – dodao je Plenković i utvrdio da Pelješki most nije otvoreno pitanje s BiH, već strateški projekt za povezivanje Hrvatske koji će pomoći i ljudima u BiH koji žive na području Neuma.

Naglasio je kako hrvatska Vlada želi da Hrvati budu ravnopravan i konstitutivan narod u BiH, da budu adekvatno zastupljeni u institucijama i tijelima vlasti na legitiman način.

BiH je naša susjedna i bliska zemlja i zato mi je žao da su ovakve žestoke reakcije krenule bez provjere – zaključio je premijer i pružio podršku hrvatskoj predsjednici, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh