Region

Reakcija nakon izjave hrvatske predsjednice: Da li je i za Jasenovac kriv militantni islam?

Kolinda Grabar-Kitarović se u ponedjeljak susrela sa predsjednikom Izraela Reuvenom Rivlinom. Komemoracija holokausta, obrazovanje i restitucija bile su glavne teme dugih razgovora dvoje predsjednika, kako javljaju izraelski mediji.

Kolinda Grabar Kitarović - Nezavisne.com

Piše: Mirnes Kovač, Al Jazeera Balkans

Teške teme koje u savremenoj Republici Hrvatskoj ne samo da se nisu riješile, već su i nanovo uskrsle upravo zbog opasnih desničarskih ispada i retorike gđe. Grabar-Kitarović, a na koje su također taksativno ukazali izraelski medijski izvještaji o posjeti hrvatske predsjednice.

Na zajedničkoj press konferenciji sa izraelskim kolegom, očito pritisnuta teškim temama odgovornosti Hrvatske za holokaust nad Jevrejima, a koju kroz naslijeđe fašističke NDH u zadnje vrijeme sve otvorenije pronosi i promovira, gđa. Grabar-Kitarović je posegnula za najlakšom ali i najprovidnijom propagandom.

K tome, interesantno je primijetiti da hrvatska predsjednica za propagandističkim populizmom poseže u vrijeme kada ozbiljne svjetske medijske kuće i međunarodne organizacije za ljudska prava argumentirano upozoravaju na neprimjeren i zlostavljački odnos hrvatskih policajaca prema imigrantima koji pokušavaju ući u Hrvatsku.

Nakaradna retorika

A koja je to najlakša uhodana propaganda kojom se gđa. Grabar-Kitarović obilato i kreativno koristi? Preusmjeriti problem na susjednu Bosnu i Hercegovinu!

Okrenuti reflektore na oprobane strahove koji danas prolaze u populističkim krugovima, ostavljajući u mraku zločine koje su ovakve i slične politike napravile upravo jevrejskom narodu u Jasenovcu, Gradišci, Đakovu i drugim stratištima holokausta. Možda gđa. Grabar-Kitarović u nekom narednom ispadu bosanske muslimane koji su spašavali Jevreje iz ustaških logora smrti proglasi odgovornima za holokaust!?

Sve je moguće u ovako dvoličnoj i nakaradnoj retorici!

„Grabar-Kitarović je napomenula da njena zemlja trpi zbog migrantskog problema koji nije sasvim sličan onom u velikom dijelu Europe. Napravila je razliku između migranata i izbjeglica, kazavši da premda je Hrvatska voljna dati azil izbjeglicama, migranti koji tragaju za boljim načinom života to ne trebaju činiti kršeći međunarodne granice. Imigranti zapravo ne žele da ostanu u Hrvatskoj, kazala je, već jednostavno žele proći na putu za Njemačku. I dok gotovo svi tvrde da su sirijske izbjeglice, većina su zapravo afrički ili pakistanski imigranti koji se pokušavaju probiti kroz granicu iz Bosne i Hercegovine, za koju je Grabar-Kitarović kazala da je veoma nestabilna i koju su u neku ruku preuzeli ljudi koji imaju veze sa Iranom i terorističkim organizacijama“, prenio je riječi hrvatske predsjednice The Jerusalem Post.Bosanski duh

Gđa. Grabar-Kitarović je potom otišla i korak dalje, te je prema istom mediju, ustvrdila kako „tom zemljom (Bosnom i Hercegovinom) sada upravlja militantni islam, koji je dominantan u određivanju stavova“ dodajući da su neki veoma nasilni i provaljuju u domove ljudi.

“Problem je u tome što izbjeglice bivaju zanemarene”, zaključila je hrvatska predsjednica.

Za Hrvatsku je Bosna i Hercegovina uvijek bila ono što Hrvatska u povijesti nije mogla biti. Bosanski duh je snažno odbijao i prepoznavao tu opasnu politiku još od Starčevića i Franka pa sve do Tuđmana koja je bosanske muslimane pokušavala involvirati u svoj zločinački poduhvat i mit o granici na Drini.

Kad god taj poduhvat nije uspijevao, populistička hrvatska politika, koju sada nastavlja gđa. Grabar-Kitarović, naglo je okretala priču i te iste bosanske muslimane proglašavala militantnom prijetnjom Zapadu, a sebe predstavljala zaštitnicom europskih vrijednosti.

Ovakva prljava susjedska zloupotreba koštala je bosanske muslimane velikih zločina u Drugom svjetskom ratu, kada su stradavali od četnika upravo u odmazdi zbog ustaških zločina. O tome svjedoče brojni historijski dokumenti iz Drugog svjetskog rata poput svjedočenja jednog fratra.

Podmukla ustaška politika

Namjere ove podmukle ustaške politike prema bosanskim muslimanima najbolje je otkrio fratar Božidar Brale na jednoj konferenciji u Zenici marta 1942. godine riječima: „Mi puškom i nožem u ruci biološki istrjebljujemo Srbe, a uspjeli smo našom mudrom politikom da Srbi istrijebe Muslimane. Ostatak Muslimana mi ćemo sami likvidirati“.

Navedene riječi i iz njih proizišla ocjena ustaškog pokreta nalaze se u „Pismu jugoslavenske muslimanske organizacije Panislamskom kongresu“ koji je 1951. godine održan u Karačiju, a pismo se nalazi u Arhivi Državne bezbjednosti MUP-a BiH.

Kolinda Grabar Kitarović je očito u predizbornoj krizi, jer je, po svemu sudeći, u Hrvatskoj izgubila desnicu koju namjerava vratiti populističkom retorikom. Nažalost, nakon opetovanih ispada protiv Bosne i Hercegovine retorika i politika gđe. Grabar-Kitarović se ne razlikuje mnogo od spomenute „mudre politike“ koju je opisao fratar Brale.

Možda su sada samo drugačije ali i opasnije geopolitičke okolnosti u Europi.

A hrvatska predsjednica gđa. Grabar-Kitarović je to najbolje pokazala posežući za bizarnim konstrukcijama koje je tokom svoje trodnevne posjete Izraelu kazala o Bosni i Hercegovini.

Izbori se bliže

Nije ovo prvi put da ona izmišlja opasne optužbe o tobožnjim prijetnjama koje dolaze iz Bosne i Hercegovine, koje sada internacionalizira u nedostatku iskrenog kajanja za ustaške zločine u holokaustu.

Njih su za potrebe predsjedničine desničarske retorike čak pokušale i vještački stvoriti hrvatske obavještajne strukture i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.

Njih će, nažalost, biti još i kako se bliže predsjednički izbori u Hrvatskoj, ove konstrukcije i mete koje gđa. Grabar-Kitarović stavlja na bosanske muslimane biće sve opasnije!

Možda uskoro čujemo od hrvatske predsjednice da je i za Jasenovac, Staru Gradišku, Đakovo, Jadovno i druge logore NDH kriv upravo militantni islam?


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh