Region

Detalji nesreće: Položila sve ispite na fakultetu i s ocem došla na Krk uživati u ronjenju, ni sat vremena nakon dolaska na nju naletio gliser

I otac djevojke i voditelj brodice bili su u srijedu u teškom stanju i nisu mogli razgovarati s istražiteljima o nesreći pa je ispitivanje nastavljeno u četvrtak.

Verena Heinz - Jutarnji.hr

Trebalo je to biti nekoliko predivnih dana kvalitetnog druženja oca i kćeri, zaljubljenika u ronjenje. Verena Heinz, 28-godišnjakinja iz gradića Strobl pored Salzburga u Austriji, nakon što je položila sve ispite na fakultetu, s ocem Dieterom stigla je na zasluženi odmor u Malinsku na otoku Krku.

Plan je bio roniti s ocem nekoliko dana, što je bila velika strast koja ih je povezivala, a potom nastaviti putovati dalje, s prijateljicom. No, niti sat vremena nakon što su stigli na otok, Verena je smrtno stradala u moru, u kupališnoj zoni, u naletu glisera.

Dogodilo se to u srijedu u 16 sati. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u večernjim je satima izvijestilo da je austrijska državljanka tragično stradala “na poziciji 300 metara od obale, ispred mjesnoga hotela u Malinskoj, gdje je motorna brodica tokom plovidbe udarila kupačicu, koja je nedugo potom preminula”.

U teškom stanju

Prema informacijama koje je dalo resorno ministarstvo, počinitelj ove teške pomorske nesreće je voditelj motorne sportsko-rekreativne brodice, državljanin Republike Hrvatske, koji je tokom plovidbe kroz kupališni pojas udario u kupačicu. Nanio joj je teške, po život opasne povrede. Odmah je stigla hitna pomoć i odvela Verenu u KBC na Sušaku u Rijeku. Nažalost, preminula je u kolima. Policija je Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) obavijestila o smrti već u 17.15 sati.

Kako ističu u Ministarstvu, testiranjem je utvrđeno da počinitelj nije bio pod uticajem alkohola. O događaju je obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo, a istragu o okolnostima nesreće, koja je još uvijek u toku, vodi Pomorska policija. Počinitelj, kao i Verenin otac Dieter, u srijedu su, odmah nakon nesreće, bili u teškom psihofizičkom stanju i nisu, kako su naveli u MMPI, bili u stanju komunicirati izjavu pa je ispitivanje nastavljeno u četvrtak.

Razgovarali smo s prijateljima porodice Heinzl i svjedocima ove tragedije koji su opisali što se tačno dogodilo u srijedu u poslijepodnevnim satima. Posebno ih je, kako kažu, uznemirila informacija objavljena na domaćim portalima da se nesreća dogodila 300 metara od obale, a ona, pak, proizlazi iz službenog saopštenja MMPI-ja. Naime, 300 metara je granica nakon koje je glisiranje dozvoljeno, a sve bliže obali smatra se kupališnom zonom unutar koje je glisiranje teški prekršaj.

– Bilo je to puno bliže obali, u zoni kupanja, nedaleko od plaže gdje se nalazi Mul bar. Ronili su na dah i djevojka je imala ronilačku bovu promjera jedan metar. To definitivno nije bilo na 300 metara od obale, pa na toj razdaljini dubina je 55 metara – ispričala je poznanica porodice koja je željela ostati anonimna.

Kako se doznaje, Verena i Dieter u Malinsku su stigli prvi put, a o toj krčkoj destinaciji čuli su od hrvatskih prijatelja ronilaca koje su upoznali na sajmovima koje su redovito pohodili. Odmah po dolasku, oko 15.30 sati išli su se javiti u lokalni ronilački centar i dogovoriti se da se idući dan priključe ronilačkoj grupi. Bili su, kažu svjedoci, veseli, sretni, cijelo vrijeme su se smijali.

– Rekli su da se idu okupati i malo roniti na dah. Izmjenjivali su se jedno za drugim, bili su uredno obilježeni bovom – ispričao je naš izvor.

Krug oko padobranaca

U blizini plaže odakle su krenuli nalazi se rampa koju koristi firma za vodene sportove, a nesreću je, kako se doznaje, počinio gliser za parasailing koji vuče padobrance.

– Gliser je napravio krug oko njih, išao je jako brzo. Činilo se da će proći dalje, ali krenuo je prema djevojci – kaže izvor. Udarac glisera djevojci je, kako se doznaje, razrezao nogu, a val ju je odbacio i počela je tonuti.

– Val je odbacio i oca. On je tada zaronio za njom i izvukao ju. Jako je krvarila, dugo je bila pod vodom. Pokušali su je reanimirati, ali, kako su rekli, nije bilo pomoći. Preminula je u kolima hitne – ispričali su prijatelji obitelji. Dieter Heinzl je, kako su rekli, bio u strašnom šoku i neko vrijeme uopće nije mogao osvijestiti što se dogodilo. Istraga se nastavlja, piše “Jutarnji“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh