Region

Haradinaj se u Haagu branio šutnjom

Kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj branio se danas šutnjom i tako završio današnje ispitivanje pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu u svojstvu osumnjičenog.

No image - Haber.ba

Haradinaj je nešto prije 10 časova ušao u zgradu suda. Poslije njega je ušla i njegova supruga Anita, koja je nakon nekoliko minuta napustila zgradu, piše “RadioSlobodnaEvropa“.

Specijalizovano tužilaštvo, odnosno Specijalni sud, je kosovski sud sa sjedištem u Hagu koji sprovodi istragu zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih zločina u vezi navoda iz Izveštaja Savjeta Evrope 2011. godine.

U tom izvještaju piše da su zločine navodno počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u periodu od 1998. do 2000. godine. Ovaj sud ima nadležnost nad krivičnim djelima izvršenim na Kosovu između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. godine. Iako kosovski, sud finansira Evropska unija i u njemu radi međunarodno osoblje.

Umjesto na Kosovu, sud se nalazi u Hagu a jedan od razloga je bojazan od zastrašivanja svjedoka “budući da se radi o osjetljivom pitanju i tome da se mogući osumnjičeni od pojedinih djelova kosovskog društva mogu smatrati borcima za slobodu”, saopštila je Vlada Holandije još 2016. kada je odlučila da udomi ovaj sud.

Istovremeno, bivši predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići stigao je danas u zgradu Specijalizovanog tužilaštva u Hagu u kojoj će, takođe, biti ispitivan. Krasnići je tokom rata na Kosovu bio portparol i član Štaba OVK.

Haradinaj je 19. jula podnio ostavku sa premijerske pozicije upravo zbog poziva iz Haga. Kako je rekao, time je želio da zaštiti Kosovo.

“Nisam mogao da državu odvedem pred istražitelja. Iz tog razloga sam podnio ostavku, kako bih očuvao čast države, predsjednika Vlade”, kazao je on u intervjuu za RSE.

Pojedini na Kosovu ovaj sud smatraju nepravednim budući da će, kako kažu, suditi samo jednoj etničkoj grupi, dok će navodni zločini kosovskih Srba ostati nekažnjeni.

Ovo je inače treći put da Haradinaj odlazi za Hag. Ostavku sa premijerske pozicije podnio je i 2005. kada se dobrovoljno predao Haškom tribunalu gdje je bio optužen za ratne zločine. Sedam godina kasnije, 2012. je oslobođen svih optužbi. Bilo je to ponovljeno suđenje, nakon što je isti sud 2008. godine donio oslobađajuću presudu po optužbama u vezi kršenja ratnih zakona.

Haradinaja, bivšeg komandanta OVK-a u zoni pod nazivom Dugađini prva optužnica je teretila za okrutno postupanje, torturu i ubistva ljudi zatočenih u improvizovanim logorima.

Kosovski zakon o Specijalizovanim većima i tužilaštvu na osnovu kojeg funkcioniše ovaj Sud predviđa da se nikome neće suditi pred drugim sudom na Kosovu za djela za koja mu je već suđeno pred nekim sudom, ili pred Međunarodnim sudom za krivično gonjenje.

Zakon inače ovlašćuje tužioce da ispitaju potencijalne osumnjičene i prikupljaju dokaze. Prilikom ispitivanja, osumnjičeni neće biti primoran da sebe optuži ili da prizna krivicu, precizira se u Zakonu.

Prava osumnjičenog, o kojima se obavještava prije ispitivanja, predviđaju pravo da bude obavješten da postoje osnovi sumnje da je izvršio krivično djelo iz nadležnosti Specijalizovanih veća, pravo da se brani šutnjom, pri čemu se to pravo ne uzima u obzir prilikom utvrđivanja krivice ili nevinosti.

Osumnjičeni se takođe upozorava da se svaka izjava koja je zapisana može koristiti kao dokaz. Osumnjičeni ima pravo i na pomoć branioca po vlastitom izboru.

Nakon što se utvrdi da postoji osnovana sumnja da je osoba krivično odgovorna za krivično delo iz nadležnosti Specijalizovanih veća, tužilac priprema optužnicu i podnosi je, uz propratni materijal, Specijalizovanim većima.

Ova institucija, formirana nakon što je Skupština Kosova usvojila potrebno zakonodavstvo, postala je potpuno funkcionalna jula 2017. kada je usvojen Pravilnik o postupku i dokazima za vođenje krivičnog postupka.

Na istrazi navodnih zločina, trenutno radi treći po redu tužilac – Džek Smit.

Prvi tužilac Specijalnog istražnog tima Amerikanac Klint Vilijamson je nakon istrage 2014. saopštio da je došao do dokaza koji su dovoljni za podizanje optužnice. Nakon formiranja suda, istragu navoda o zločinima nastavlja tužilac Dejvid Švendimen, takođe Amerikanac, ali on je u martu 2018. godine, umjesto 2020, otišao sa te pozicije nakon isteka mandata u američkoj diplomatskoj službi. Na njegovo mjesto dolazi novi američki tužilac Džek Smit.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh