Region

“Šešelj odmah da bude uklonjen iz parlamenta Srbije”

Brojne poznate ličnosti, organizacije ali i šira javnost u Srbiji osudili su najbrutalnije uvrede i prijetnje koje je lider radikala i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj sa skupštinske govornice uputio novinarki lista “Danas” Snežani Čongradin.

Vojislav Šešelj - Telegraph.co.uk

Podsjećaju da je Šešelj osuđeni ratni zločinac i da mu nije mjesto u skupštini, a da bi nadležni državni organi hitno trebalo da reaguju povodom prijetnji.

Novinarka srbijanskog lista “Danas” Snežana Čongradin koja je u svom izvještaju pisala o tome da je Srbija počinila genocid, a potom javno doživjela prizemne uvrede od Vojislava Šešelja.

Osim Čongradin, Šešelj je vrijeđao i predstavnicu udruge Žene u crnom Stašu Zajović, zatim preminulu predsjednicu Komiteta za ljudska prava (YUCOM) Biljanu Kovačević Vučo, te udruženja Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Udruženja su navela kako je ‘govornica Skupštine zloupotrebljena za širenje govora mržnje i vrijeđanje osoba koje se zalažu za poštovanje vladavine prava i međunarodnih obaveza Srbije, te da ovo ‘nije prvi put’ da Šešelj svojim govorima potiče diskriminaciju, mržnju ili nasilje, stvarajući tako atmosferu linča u društvu.

Portal “Blic” objavio je komentar u vezi s ponašanjem Šešelja u Skupštini Srbije.

“Ovaj čovjek mora da ode iz Skupštine Srbije! Odmah! Vojislav Šešelj, osuđeni ratni zločinac, tviter proganjač, prostak, bacač kletvi, huškač, lice agresivne i retrogradne politike, mrzitelj čije je djelovanje pogubno za ovo društvo. Ako se slažemo da je nedopustivo da se poziva na silovanje, takav čovjek, tvorac takve monstruozne prijetnje upućene povjerenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković – morao bi odmah da bude uklonjen iz parlamenta”, kaže se u komentaru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh