Region

Macron uvijek bira posebne poklone: Predsjedniku Kine darovao konja, a Vučiću

Za razliku od mnogih koristi dublju simboliku prilikom biranja poklona

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) se nekoliko puta dokazao kao iskusan diplomata, a to pokazuje njegov izbor poklona kolegama iz drugih država.

U januaru prošle godine je kineskom predsedniku Si Đinpingu (Xi Jinping) poklonio konja po imenu Vezuv, na šta su Kinezi reagirali sa oduševljenjem, a zatim je odlučio da Britancima pozajmi čuvenu tapiseriju iz Bajea.

Za konja su kineski zvaničnici rekli da je sjajan gest koji pokazuje “francusku izuzetnost” i da je mnogo značio predsjedniku. Također, oni su rekli i da je Makron bio očigledno inspiriran tradicijom kineske “panda diplomatije”, kada Peking svoje goste počasti i druženjem sa ovim životinjama.

Ubrzo nakon darivanja poklona, Velika Britanija saopćila da će platiti Francuskoj desetine miliona dolara kako bi sporazum o granici između dvije zemlje ostao na snazi i poslije Brexita. Vrlo vjerovatno je tome kumovala i Makronova odluka o pozajmljivanju tapiserije koja je od velikog značaja za obje države.

Na tapiseriji je prikazana priča osvajanja Engleske. Ova velika tapiserija je dio stalne postavke u muzeju u gradu Baje u Normandiji i rijetko je pomjerana.

Pokloni koje zvaničnici i svjetski lideri jedni drugima poklanjaju uvijek privlače mnogo pažnje i izražavaju određene stavove ili se njima jednostavno moćnici hvale.

Makron, za razliku od mnogih koristi dublju simboliku i prilikom biranja poklona i prilikom organiziranja susreta.

Donalda Trampa (Trump) je pozvao u goste na Dan pada Bastilje 2017. kako bi mu prikazao vojnu moć Francuske, ali i njen i evropski doprinos NATO-u,piše Avaz

S obzirom da je Makron u dvodnevnoj posjeti Srbiji, nagađa se šta je punio Aleksandru Vučiću.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh