Region

Zadar: Nasred rive ispekli janje

Neko je na zadarskoj rivi sinoć ispekao janje. Tome su mogli svjedočiti brojni turisti koji su sinoć šetali uz more u Zadru.

No image - Haber.ba

Kako piše portal “Dalmacija“, janje su ispekli domaći stanovnici. Vatru su zapalili na limenoj podlozi, postavili su roštilj i nekoliko sati pekli svoju večeru. Janje su ispekli pod krinkom pučke svečanosti “Noć punog miseca”.

Zadarski gradski vijećnik SDP-a Erol Gaši komentirao je taj postupak.

“Zadar 2019., turistička sezona za prave sladokusce. Dođeš na rivu ovog tritisućljetnog grada i okreneš janje na ražnju. Hitchcock i njegova zapažanja Zadra s najljepšim zalaskom Sunca su precijenjena. Od Sunca se ne živi, treba zavrtit janje. Na rivi. Jer, realno, to smo mi danas… Njihove ovce”, kazao je Gaši.

Sinoć je u Zadru održana manifestacija “Noć punog miseca”.

No na gradskim stranicama ne spominje se pečenje janjca.

“Noć punog miseca je manifestacija koja promovira tradiciju, historiju, kulturu, običaje i gastronomiju zadarskog kraja. Tradicionalni je to festival hrane, kulture, tradicije i običaja zadarskih otoka, priobalja i zaleđa koji nas na trenutak u vraća u daleku prošlost i podsjeća nas kako je to nekada bilo.

Ove godine Noć punog miseca odvijat će se od 11. do 13. jula na Rivi, a centralno događanje bit će u subotu, 13. jula 2019. godine.

Ugasit će se ponovo javna rasvjeta, riva će biti obasjana svjetlom baklji i svijeća, štandovi će nuditi raznolika tradicionalna jela, brodovi se pretvarati u ploveće štandove, riva će odzvanjati u klapskoj pismi i plesu, turisti i domaći nasmijani i veseli šetat će i uživati ispod velikog i sjajnog mjeseca…

Brodovi se pretvaraju u ploveće štandove na kojima se nudi sve od najbolje tunjevine i srdela čuvenih kaljskih ribara do novigradskih dagnji. Starinske, privremene konobe poslužuju najraznolikija tradicionalna jela, od ninskog šokola do smokava, sira, rakije i ostalih delicija”, stoji u opisu događaja na stranicama Turističke zajednice Zadarske županije.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh