Region

Kako je Smiljana ubila Jasminu: Izudarala je na spavanju, glavu joj zamotala u vreću i čarapom omotala vrat, navukla je gumene rukavice i spremila sestrino tijelo u škrinju

Ubila ju je s pet snažnih udaraca u glavu, najvjerovatnije na spavanju, ušicom sjekire ili nekim drugim predmetom, ugurala u škrinju, glavu joj zamotala u crnu najlon vreću, a vrat omotala najlonskom čarapom.

Smiljana Srnec - Jutranji.hr

Ispod crne vreće u Končarevoj škrinji prvo je bila plavo-bijelo-zelena navlaka za poplun s cvjetnim uzorkom u koju je bio umotan i drugi dio tijela, a na njemu su bili tragovi krvi.

Kad su policajci napokon otvorili škrinju koja se teško otvarala, jer guma je bila zalijepljena ljepilom kad su skinuli navlaku za poplun s tijela, glava 23-godišnje Jasmine bila je još jednom omotana u crnu najlonsku vreću koja je oko vrata zavezana najlonskom čarapom u čvor, piše “Jutarnji“.

Osim navlake za poplun, za zamatanje sestrina tijela koristila je i stolnjak. Svaku potkoljenicu omotala je u crnu najlon vreću i dodatno je zamotala najlonskom čarapom te sve opet zavezala u čvor.

Smiljana Srnec imat će prilike pročitati optužnicu, vidjeti sve materijalne dokaze i iskaze svjedoka koji je terete da je tijekom ljeta 2000. u porodičnoj kući u Palovcu ubila svoju sestru Jasminu.

Sve ove godine mučilo ju je hoće li ko otkriti da je to učinila baš ona. Naime, kad je spremala sestrino tijelo u škrinju, koristila je i gumene rukavice, ali se komad gumene rukavice odlomio na vrhu i ona je ostavila svoj potpis – otiske prstiju. Ostavila je i biološke tragove, a vještaci Centra za forenzička ispitivanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić’ dokazali su da su to njezini otisci prstiju i njezin DNK.

Kad je 16. Februara ove godine u 12.06 sati Operativno komunikacijski centar PU međimurske dobio dojavu da su Smiljanina kći Katarina i njezin izvanbračni partner u kući našli leš nepoznate osobe, policija je krenula na uviđaj na kojem je bila i patologinja čakovečke bolnice dr. Andrina Kopjar. Prvo što su istražitelji uočili u ‘Končarevoj’ škrinji u hodniku porodične kuće pod stepenicama, bile su vrećice sa smrznutim graškom, voćem i povrćem, jagodama s datumima od 1. juna i 9. juna 2000. Osim toga, u škrinji su bile vrećice s mrkvom, ribom…

Budući da je dio voća i povrća bio u metalnoj košari, tek kad su uklonili košaru, ukazao im se dio ljudskog tijela, pokriven prozirnim vrećicama s voćem i povrćem. Ispod tijela u zamrzivaču su bile i vrećice sa smrznutim iznutricama, vrećice sa smrznutim višnjama, koje su u škrinju stavljene 6. juna 2000. te dvije posude za smrznutom hranom i vrećica smrznutog paradajza. Kriminalistički tehničari sve su fotografirali.

Krenula je opsežna istraga koja je završena. “Jutarnji” rekonstruirao je što je sve tužiteljstvo prikupilo u prethodnih pet mjeseci i čime to tereti Smiljanu Srnec, majku troje djece, da je u ljeto 2000. godine u kući u Palovcu ubila sestru Jasminu. Osim materijalnih dokaza, tu su i neki iskazi svjedoka zbog kojih tužiteljstvo ne dvoji da je Smiljana ubila svoju sestru Jasminu.

Među njima je i iskaz policajca PU međimurske koji je potvrdila njegova kolegica. Nakon što je majka Katarina prijavila nestanak Jasmine Dominić 16. avgusta 2005. godine PU međimurskoj, policajac je Smiljani ostavio broj službenog mobitela da ga može nazvati bude li imala informacija o nestaloj sestri. U gotovo 14 godina nikad ga nije nazvala, sve do dana kad je otkriveno tijelo u zamrzivaču. On tog dana nije radio, a službeni mobitel preuzela je njegova kolegica.

“Neka me Josip hitno nazove!” rekla je Smiljana Srnec njegovoj kolegici. Djelovala je uznemireno. Nakon što je kolegi prenijela Smiljaninu poruku, nazvao ju je, ali se nije javila ona, nego njezin suprug koji mu je rekao da je u kući policija. Tokom istrage ispitano je pet policajaca i policajki vezano za provjeru postupanja po prijavi nestanka Jasmine Dominić.

I policajci, ali i neki drugi svjedoci, primijetili su da je Smiljana bila ljubomorna na sestru. Neki svjedoci potvrdili su i da je Smiljana kockala, a za Jasminu se nisu vezale nikakve afere niti problemi. Svjedok koji je također ispitan u istrazi ispričao je da ju je jednom prigodom kad je bio u društvu s njom, njezinim suprugom i njezinom šogoricom, šogorica upitala nešto o Jasmini.

Smiljana se jako naljutila, rekla joj je da je maltretira i da ide kući. Jednom prigodom 2003. godine išli su u Mađarsku. Smiljana je tada koristila Jasmininu ličnu iskaznicu, a na upit zašto to čini, odgovorila je: “Pa mi smo slične!”

Nekoliko svjedoka ispitivano je i o porodičnim odnosima. Svi ističu da je otac dviju sestara, sada pokojni Martin Dominić, znao često govoriti “da mi je samo znati gdje je Jasmina i vidjeti je”. Govorio je i kako informacije o Jasmini ima isključivo od Smiljane, koja je roditeljima govorila da Jasmina ima dečka u Parizu, da je na brodu i slično, piše “Slobodna Dalmacija“.

– Odbrana smatra da je podizanje optužnice preuranjeno i ishitreno jer je nakon provedene istrage stepen sumnje da je okrivljena počinila kazneno djelo manji nego što je bio na početku postupka, a Državno tužilaštvo je u istrazi odbilo provesti vještačenje kojim bi se u potpunosti uklonila sumnja da je okrivljena počinitelj. Stoga ćemo predložiti sudu da vrati optužnicu Državnom tužilaštvu radi boljeg razjašnjenja stvari – rekao je tužilac Golubić.

Smiljani Srnec jučer je produžen je pritvor, a odbrana će se žaliti na tu odluku.

Frustrirana je i ima niži prag tolerancije

Za uporište tužiteljstva o krivici Smiljane Srnec važan je i nalaz psihijatara iz Vrapča otprije nekoliko mjeseci. Oni su zaključili da Smiljana Srnec verbalno intelektualno funkcionira na iznadprosječnoj razini.

Ima niži prag tolerancije, frustrirana je osoba, latentne agresivnosti i narcisoidnosti, rigidna. U nekim situacijama za sebe nastoji izvući najpovoljniju poziciju, ne libeći se ako treba optužiti i druge, a o sebi nije rekla nijednu negativnu karakteristiku.

Zaključak je da je Smiljana Srnec bila uporna i odlučna u zločinu, dugo ga prikrivala, pa se traži da joj se i zbog opasnosti od ponavljanja djela produži istražni zatvor.

Smiljani je jučer pritvor produžen, a njoj i njezinu advokatu uručena je optužnica. Očekuje se odgovor na optužnicu.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh