Region

Tokom jula drastičan pad dolaska turista u Hrvatsku, najgore je u privatnom smještaju

Mjesec juli bilježi drastičan pad dolaska gostiju u Hrvatsku.

Zabrinutost - Blogspot.com

Hrvatska je u prvoj sedmici jula (od 1. do 8. jula) zabilježila 90.000 gostiju manje nego u istom periodu 2018. godine. Osim toga, bilježi se i 400.000 noćenja manje nego u istom periodu lani.

Pad dolaska gostiju zabilježen je u svim županijama u Hrvatskoj, a najgore je u privatnom smještaju.

Tako je u privatnom smještaju u prvoj sedmici jula boravilo 414.211 gostiju. Lani je taj broj iznosio 474.061.

Što se hotela tiče, oni također bilježe pad, ali neznatan. U prvoj sedmici jula tu je boravilo 263.200 gostiju. Lani je taj broj iznosio 264.882.

Prema podacima kojima raspolaže “Index“, 12% je manje dolazaka i gotovo 20% manje noćenja s njemačkog tržišta, koje je inače Hrvatskoj najvažnije što se tiče turizma.

Prema tabeli do koje je došao ovaj hrvatski portal, vidljivo je da je sezona još uvijek u plusu. Međutim, prva sedmica jula bilježi značajan pad. Tako je lani u prvih sedam dana sedmog mjeseca u Hrvatsku stiglo 1.094.199 gostiju. Ove godine ih je stiglo 1.004.139.

Sezona, kao što smo rekli, za sada bilježi rast. Međutim, glavni dio sezone tek predstoji, a kako je pokazano, juli je počeo jako loše.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh