Region

“Pobio vas Alija, vaš balija”: Sramotne poruke srbijanskih ekstremista na 11. juli

Dvadesetak ekstremnih desničara, članova raznih pokreta i udruženja, ušetalo je u beogradsku dvoranu Kolarčevog univerziteta 11. jula kako bi priprijetili i prekinuli razgovor o predstavi Zlatka Pakovića “Srebrenica – Kad mi ubijeni ustanemo”.

Sporni transparent - Screenshot/SlobodnaEvropa.org

Pred samim vratima sale, jedna djevojka pokušala ih je spriječiti da uđu, jer je događaj već počeo, a oni su pronašli način da uđu u malu salu. To se desilo u trenutku kada Zlatko Paković spominje ime Mirjane Karanović, na šta je odmah odjeknulo jedno: “Ua!”.

“Molim vas. Nemojte iz publike ništa dobacivati.Ako ste došli da ometate, prekidate, nemojte to da radite. Lijepo saslušajte, a ako hoćete nešto da kažete, ja ću vam ustupiti mjesto. Je li dogovoreno?”, pitao je Paković i dobio potvrdan odgovor.

Takva izjava naišla je na negodovanje, ali je autor predstave nastavio svoje izlaganje. Nepoželjni gosti bili su mirni svega nekoliko minuta, a onda su krenuli prvi povici iz kojih se razaznaje samo “u Srebrenici nije bilo genocida”.

Reagovali su pojedinci iz publike: ‘Nismo došli vas da slušamo, molim vas’, na šta je odgovor bio ‘E, ‘oćemo!’Kada su desničari počeli spominjati Ratka Mladića i Radovana Karadžića, autor predstave poručio je da bi se trebali stidjeti ovih ljudi umjesto što se ponose, a to je izazvalo njihovo negodovanje.

“Priznati činjenicu genocida u Srebrenici znači distancirati se od njega”, kazao je s govornice, a publika je zapljeskala, prenosi “Espreso“.

U mračnoj sali, srbijanski desničari su počeli divljati, pjevati pjesmu posvećenu Ratku Mladiću, koji je pravosnažno osuđen za genocid u Srebrenici. Imali su spremnu i zastavu i transparent na kojem je pisalo “Pobio vas Alija, vaš balija”.

“Ima li ovdje Srba? Da li neko vjeruje u pravoslavlje i u Boga od vas ovdje?”, povici su koji su se mogli čuti u intervalima kratkotrajne tišine.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh