Region

Splićani obilježili 24. godišnjicu genocida u Srebrenici

Tradicionalnim ‘Mimohodom 8372’ gradskim ulicama i Rivom te bacanjem 24 ruže u more Split je u srijedu predvečer obilježio 24. godišnjicu genocida kojeg su u Srebrenici počinile vojska i policija Republike Srpske.

Splićani obilježili 24. godišnjicu genocida u Srebrenici

Učesnici mimohoda, kojeg su organizirale bošnjačka udruženja sa splitskog područja, nosili su višemetarski transparent s natpisom “Mimohod 8372; 24 godine – ne zaboravi Srebrenicu”, kojim se podsjeća na 8372 žrtve genocida, prenosi “Hina”.

Stradanja Srebreničana u genocidu koji je nad njim počinjen za nas Bošnjake je nešto neshvatljivo i to se nikad ne smije zaboraviti, jer ako bi se to zlo zaboravilo onda bi se moglo i ponoviti“, rekao je Kadro Kulašin, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Splitsko-dalmatinskom kantonu.

Mi u Hrvatskoj najbolje možemo razumjeti

Zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela je istaknuo kako se trajno mora sjećati stravičnog zločina prije 24 godine u Srebrenici i okolnim selima.

Mi u Hrvatskoj možemo najbolje razumjeti to što se dogodilo u BiH jer smo također doživjeli stravičan rat i velika stradanja“, poručio je Vela.

Izaslanik župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana, Damir Gabrić je istaknuo kako su Hrvati Vukovaru pretrpjeli stravičan masakr sličan onome u Srebrenici.

Sjećajući se masakra u Srebrenici sjećamo se i Vukovara“, rekao je Gabrić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh