Region

Reiner o Srebrenici: Priznanjem zločina do pomirbe

U Hrvatskom saboru održana je komemoracija povodom 24. obljetnice genocida u Srebrenici kojeg je počinila vojska bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića. Upozoreno je da je i dalje na djelu negiranje srebreničkog genocida, a da samo priznanje zločina i prihvaćanje odgovornosti za njega otvara put za pomirbu i dijalog.

No image - Haber.ba

“O srebreničkom i svim ostalim genocidima mora se govoriti i na njih neprestano podsjećati, jer negiranje i relativiziranje istine o njima vrijeđa žrtve i njihove najbliže, ali je i klica za ponavljanje takvih zločina”, poručio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner na komemoraciji pred 24. obljetnicu genocida u Srebrenici, u kojem snage bosanskih Srba u ljeto 1995. godine u svega nekoliko dana ubile 8.372 Bošnjaka, piše “RadioSlobodnaEvropa“.

“Bijeg od istine, ma kako ona porazna i zastrašujuća bila ne predstavlja samo kukavičluk,već otvara mogućnost ponavljanja zla i itekako poziva na uzbunu. Jedino istinom, priznanjem zločina i prihvaćanjem odgovornosti otvara se put prema katarzi, bez koje istinska pomirba, suradnja i dijalog nisu mogući”, poručio je Reiner.

U ime suorganizatora komemoracije, Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata, njezin predsjednik Hamdija Malić kazao je novinarima kako se tragedija u Srebrenici dogodila voljom agresorske i zločinačke politike Slobodana Miloševića, a da tadašnji svjetski političari nisu ni prstom maknuli da spriječe genocid, iako su pred sobom već imali primjer Vukovara.

U Vukovaru uhapšeno nekoliko osoba zbog ratnih zločina
“A pogotovo je tragično da je Srpska pravoslavna crkva bila motor za pokretanje takvih snaga koje su uništavale, raseljavale, klale, palile i silovale nesrpsko stanovništvo gdje god bi došle trupe bosanskih Srba”, naglasio je Malić.

I zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine u Hrvatskom saboru Ermina Lekaj Prljaskaj upozorila je na one koji prešućuju i negiraju srebrenički genocid.

“Priča o Srebrenici treba biti ispričana i pričana opet iznova i potrebno joj se vraćati, a naša je obveza da ustrajemo na sjećanju educirajući mlade naraštaje da praštaju, da ne zaboravljaju, a međunarodnu zajednicu da podsjetimo da je dužna kazniti sve zločince kako bi mir i sigurnost življenja došli na ove prostore”, kazala je manjinska zastupnica.

Na komemoraciji je govorio i Srebreničanin Nermin Mujkanović, koji je u vrijeme genocida u Srebrenici imao osam godina, a tamo su mu ubijeni otac i dva brata. Na identifikaciji u Tuzli rekli su mu da su mu braća strijeljani u Plilici nedaleko Zvornika.

“Erdemović, zločinac koji je osuđen na pet godina zatvora, 2010. godine pušten je na slobodu. A moja dva rahmetli (pokojna) brata su nađeni 2011. godine i ukopani u Srebrenici. To je nažalost ovodunjalučka (ovozemaljska) pravda sa kojom mi žrtve moramo da se nosimo i borimo”, požalio se Mujkanović.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predložio je da se po uzoru na izraelsku praksu dodjeljivanja titule Pravednika među narodima onima koji su u Holokaustu spasili nečiji život uvede priznanje kojim bi se svake godine nagradilo petero ljudi koji su najviše napravili na tome da se srebrenički genocid ne zaboravi.

Na komemoraciji, na kojoj je nastupio i ženski zbor “Arabeska”, pročitana su imena 33 žrtve srebreničkog genocida čiji će posmrtni ostaci ove godine biti ukopani u Potočarima.

Komemoracija je održana pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, a na njoj su među ostalimabile izaslanice Vlade i Ureda predsjednice, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer i brojni saborski zastupnici.

Sljedećih dana će u organizaciji lokalnih Vijeća bošnjačke manjine u više hrvatskih gradova biti organizirani prigodni komemorativni programi uz obljetnicu srebreničkog genocida.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh