Region

U Albaniji se danas održavaju lokalni izbori

U Albaniji bi se danas trebali održati lokalni izbori. Problem se nalazi u tome što ih je predsjednik Iljir Meta proglasio ilegalnim, a opozicija najavila bojkot. EU i SAD pozvale su političke stranke u Albaniji da izbjegnu moguće nasilje.

Edi Rama - Gazeta-shqip.com

S druge strane, organizator izbora je Vlada premijera Edija Rame, a pošto je opozicija najavila bojkot, skoro polovina kandidata iz Ramine vladajuće Socijalističke partije neće imati protivkandidata.

Evropska unija ranije je istakla da bi tok glasanja mogao uticati na odluku o eventualnom pokretanju razgovora o članstvu sa Albanijom. Također, OSCE koji će predvoditi međunarodne posmatrače naglašava da će pokušaji ometanja glasanja nasiljem samo izazvati zastoj u napretku zemlje.

Da situacija nije bezazlena pokazuju i dodatno naoružane snage sigurnosti koje su još u subotu čuvale strane ambasade.

Situacija je napeta. U četvrtak (27.juna) je zapaljeno jedno biračko mjesto i napadnuti čuvari reda. Od nečeg sličnog se strahuje i za ostala biračka mjesta, na kojima vlada opoziciona Demokratska stranka, pše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh