Region

Danas u Beogradu peta parada “Ponos Srbije”

Pod sloganom ‘Borba još uvijek traje – pridruži se’, u Beogradu će danas biti održana peta homose*sualna parada ‘Ponos Srbije’ na kojoj će, kako je najavljeno, pripadnici LGBT zajednice zatražiti hitno pravno reguliranje istospolnog partnerstva i povećanje proračunskih izdvajanja za rad LGBT+ organizacija civilnog društva.

No image - Haber.ba

Organizatori su najavili i da će tijekom šetnje zatražiti “sustavno depatologiziranje trans identiteta i povećanje dostupnosti hormonske terapije”, te “senzibiliziranje zaposlenih u javnim institucijama za rad sa LGBT+ osobama”.

Današnji skup bit će istodobno i obilježavanje 50. godišnjice od niza protesta LGBT+ zajednice u New Yorku, poznatih kao Stonewall, započetih 28. juna 1969. protiv policijske torture.

Očekujemo da će 5. parada ‘Ponos Srbije’ biti jedna od najrelaksiranijih parada do sada“, izjavila je aktivistica Helena Vuković iz udruge građana ‘Egal’.

Miran homose*sualni mimohod ove godine nagovještava i izostanak napetosti kojim su prethodnih godina svojim izjavama često pridonosili brojni dužnosnici i pojedini mediji.

Učestvovanje u ovogodišnjem mimohodu za sada je službeno najavio samo ministar uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ali se očekuje da će se pripadnicima LGBT zajednice u šetnji središnjim ulicama Beograda pridružiti još neke osobe iz javnog života, prenosi “Hina”.

U Beogradu se posljednjih par godina održavaju dvije parade marginaliziranih skupina – LGBT+ povorku, te Beograd pride u septembrz, kojem prethode manifestacije u okviru Sedmice ponosa koje će ove godine početi 9. septembra.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh