Region

Stoltenberg: “Sjeverna Makedonija bi u decembru mogla postati punopravna NATO članica”

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je danas nadu da će ratifikacija pristupnog protokola za Sjevernu Makedoniji biti završena do decembra i da će postati punopravna članica na Samitu u Londonu.

Zastava Sjeverne Makedonije - Alo.rs

Kako je javila agencija MIA, Stoltenberg je tu poruku uputio dan prije početka dvodnevnog ministarskog sastanka za odbranu u Briselu, na kojem učestvuje i ministrica odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska.

Stoltenberg je podsjetio da su svi NATO saveznici u februaru potpisali protokol i da ratifikacija (u parlamentima zemalja članica) ide veoma brzo, kao i da je u slučaju Crne Gore bila potrebna jedna godina za taj proces.

“Ne zavisi od mene koliko će brzo ratifikovati, ali bi bilo jako dobro ako mogu da završe do decembra kada će se u Londonu sastati lideri. Ako ne bude tada, očekujem da se desi jako brzo nakon toga”, rekao je generalni sekretar NATO odgovarajući na novinarsko pitanje.

Stoltenberg je istakao da Sjeverna Makedonija ispunjava sve standarde za članstvo u NATO i ponovo pohvalio premijere Grčke i Sjeverne Makedonije, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva za hrabrost u rješavanju spora oko imena.

Članstvo Sjeverne Makedonije u NATO, prema njegovim riječima, predstavlja signal da politika “otvorenih vrata” uspješno funkcioniše.

“Proširenje NATO je velika uspješna priča koja pomaže u širenju prosperiteta, stabilnosti i demokratije u Evropi”, rekao je Stoltenberg.

Na sastanku NATO u Briselu, sutra i prekosutra, ministi odbrana će razgovarati o budžetskim pitanjima i cilju od dva posto procenta BDP za Alijansu koji zemlje članice treba da dostignu do 2024. godine, prenosi “Beta”.

“Na dnevnom redu će biti i spor sa Rusijom oko nuklearne povelje koju Moskva krši, a razgovaraće se i o izazovima i mogućnostima razvijanja svemirskog programa na nivou Alijanse”, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh