Region

U Evropu stiže ekstremni toplinski val

U Evropu stiže ekstremni toplinski val koji bi mogao oboriti rekorde za juni.

Toplinski val - Blogspot

Ekstremne temperature pogodit će posebno zapadnu Europu, a Hrvatska će tek malo bolje proći.

Prema najnovijim predviđanjima, dolazi vrlo intenzivan, rekordan i potencijalno smrtonosan toplinski val koji će pogoditi velik dio Europe, javlja Severe Weather. Najviše će pogoditi dijelove Španjolske i Francuske, gdje će temperature ići preko 40 stupnjeva Celzijevih, piše Index.

Iznimno visoke temperature u Europu će stići s Iberije i zapadne Sahare. Vrućine će krenuti u utorak na sjeveru Španjolske, u Francuskoj te na sjeveru Italije. Temperature će rasti i u srijedu, a vrhunac toplinskog vala u Europi se očekuje u četvrtak. Temperature bi mjestimice u Španjolskoj i Francuskoj mogle narasti i do ekstremnih 46 stupnjeva.

Posljednji dan toplinskog vala u većini zemalja trebao bi biti petak, nakon čega bi nad Europom trebala početi djelovati hladna fronta.

Što se Hrvatske tiče, pokoji pljusak moguć je još u utorak, a u srijedu kreću vrućine.

Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje za toplinske valove na području Hrvatske.

Prema njemu, u srijedu počinje umjerena opasnost od toplinskog vala u cijeloj Hrvatskoj, osim u istočnoj Slavoniji i Baranji, no to je tek najava onoga što slijedi.

U četvrtak je na području Zagreba, Karlovca i Rijeke na snazi viši stupanj opasnosti od toplinskog vala – velika opasnost. U cijelom će ostatku Hrvatske na snazi biti umjerena opasnost.

Meteorolozi predviđaju da će se u Hrvatskoj u četvrtak mjeriti temperature oko 35 stupnjeva, a i više od toga. Osim dana, tople će biti i noći.

U petak velika opasnost od toplinskog vala vrijedi za područje Rijeke i Splita, dok je za ostatak Hrvatske proglašena umjerena opasnost.

Prema sedmodnevnoj, manje pouzdanoj prognozi koju je objavio DHMZ, sunčano vrijeme bi se trebalo u Hrvatskoj zadržati i nakon petka, no ipak uz nekoliko stupnjeva niže temperature.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh