Region

Beograd: Saniraju se štete od poplava

Pripadnici sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije intervenisali su sinoć u Beogradu 37 puta i iz poplavljenih objekata spasili 12 osoba, izjavio je načelnik tog sektora Predrag Marić.

No image - Haber.ba

Najveći problemi su zabilježeni u opštini Palilula, u naselju Borča. U nekim kućama u Borči ima i pola metra vode. Izlile su se fekalne vode, jer taj dio glavnog grada Srbije nema kanalizaciju.

Najugroženija je lijeva obala Dunava, gde je palo oko 100 litara kiše za 45 minuta, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, za RTS (Radio-televizija Srbije), dodajući da su službe cijelu noć bile na terenu i da svi daju svoj maksimum.

“Ekipe na terenu prave kanale koji će ubrzati evakuaciju vode i drenažu tog terena. Poslije toga ide kontrola javnog zdravlja i pravljenje plana oko dezinfekcije, deratizacije i eventualnog uništavanja komaraca. Jako je važno i to što će danas gradski vodovod i kanalizacija izvršiti vanrednu kontrolu u Borči kako bi bili sigurni da je voda na tom terenu bezbjedna”, kazao je Radojičić.

Radojičić je potvrdio da trenutno četiri trafostanice u Novom Beogradu ne rade dok ih je prvobitno bilo van funkcije 10, kao i da očekuje da će i one proraditi jer su ekipe Elektrobistribucije maksimalno angažovane. Po njegovim riječima sinoć je 9.000 domaćinstava ostalo bez struje, dok je trenutno sedam velikih objekata van funkcije.

Auto-put kroz Beograd je usljed obilnih padavina bio na sat vremena blokiran, gradske ulice u pojedinim trenucima izgledale su kao rijeke. Na Bulevaru Zorana Đinđića u Novom Beogradu voda je tokom večeri dostigla jedan i po metar.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je sinoć da je, poplavljeno 20 obdaništa.

Beogradski hotel Crown plaza evakuisan je, pošto je objekat poplavljen.

Šef opozicione odborničke grupe Savez za Srbiju (SzS) u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je da Savez zahtjeva hitne ostavke gradonačelnika Zorana Radojičića i njegovog zamjenika Gorana Vesića zbog “kolapsa Beograda usljed padavina”.

“Radojičić i Vesić noćas nisu naredili stalno zasjedanje Štaba za vanredne situacije, niti preduzeli ijednu vanrednu mjeru za otklanjanje kolapsa u koji je prijestonica upala tokom jučerašnjeg dana”, naveo je Jovanoviću pisanoj izjavi.

Jovanović je istakao da je Radojičić u časovima u kojima su Zemun, Novi Beograd, Palilula i mnogi drugi dijelovi grada bili bukvalno potopljeni, Beograđane udostojio samo jednim saopštenjem, u kojem je naveo da bi oni “trebalo da zatvore prozore”.

I u drugim djelovima Srbije nevrijeme praćeno kišom i gradom načinilo je velike štete. U Kragujevcu se u nižim dijelovima grada izlila kišna kanalizacija, a u Čačku je proglašena je vanredna situacija. Nevremenom su pogođena i mjesta oko Gornjeg Milanovca, a u selu Družetići grad je pričinio štetu u usjevima i na objektima, piše “Radio Slobodna Evropa“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh