Region

EU odlučuje o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji

Savjet za opšte poslove Evropske unije (EU) će na današnjem sastanku u Luxembourgu raspravljati će o preporuci za otvaranje pregovorao članstvu između Brisela i Skoplja, odnosno Tirane.

EU - Nezavisne.com

Već je izvjesno da ministri EU neće pozitivno odlučiti o ovom pitanju, ali ostaje neizvjesno kakva će poruka biti upućena sa današnjeg sastanka i da li će uopšte doći do otvaranja pregovora u toku tekuće godine.

U protekla dva dana, ambasadori zemalja članica EU su u više navrata raspravljali oko formulacije koja se tiče Sjeverne Makedonije i Albanije.

Nacrt je izmjenjen nekoliko puta oko formulacije kakva će biti kasnija odluka EU oko pristupnih pregovora.

Tekst je u ovom smislu doživio promjene gdje i dalje nema saglasnosti da li će buduća odluka biti “pozitivna”, “neposredna” ili “suštinska”. Konačna formulacija bi trebala da se usaglasi među ministrima na današnjem sastanku.

Kako se saznaje “Radio Slobodna Evropa” iz dobro obavještenih izvora, neke zemlje članice EU se nisu složile sa prvim nacrtom u kojem se naglašava da će odluka ove jeseni biti “pozitivna” jer smatraju da ne treba prejudicirati odluku koja tek treba da bude donesena.

U međuvremenu, ministri će, prema svemu sudeći, propustiti da se obavežu oko vremenskog okvira kada će odlučivati oko ovog pitanja. Nacrt, koji je važio do jučerašnjeg dana, je predviđao septembar kada bi se raspravljalo o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji. Isti je, u kasnijoj verziji, izmjenjen na oktobar, ali postoje naznake da će se potpuno ukloniti pominjanje datuma.

Evropska komisija je krajem maja preporučila bezuslovno otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Ovo je druga preporuka za Tiranu, a deseta za Skoplje.

Sjeverna Makedonija je ispunila sve uslove za otvaranje pristupnih pregovora, uključujući i sporazum sa susjednom Grčkom, kojim je rješen višegodišnji spor o imenu.

U junu prošle godine, ministri EU su obećali Sjevernoj Makedoniji i Albaniji da će na sastanku “u junu 2019. godine odrediti smjernice ka evropskom putu” za ove dvije zemlje.

Njemačka je jedna od zemalja koja nije u mogućnosti da odlučuje na današnjem sastanku o otvaranju pregovora zbog unutrašnjih nacionalnih procedura.

Uoči današnjeg sastanaka, njemački državni ministar za Evropu Michael Roth je priznao da je potrebno dati Bungestagu “više vremena”, ali se nada pozivnom ishodu što je prije moguće.

“Naša pozicija je da se što prije trebamo dogovoriti i o početku pristupnih pregovora. U pitanju je početak dugih i teških pregovora, ali radi se i o kredibilitetu EU i stabilizaciji demokratije, vladavine prava i slobode medija u ovim zemljama, koja neće funkcionisati bez EU”, poručio je Roth.

Inače, osim rasprave oko Albanije i Sjeverne Makedonije, ministri će usvojiti i paket zaključaka o svakoj zemlji koja pripada procesu proširenja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh