Region

Objavljeni detalji avionske nesreće koja se dogodila na Hvaru

Mali avion oko 15 sati srušio se u more kod otoka Hvara.

Pad aviona - Ilustracija/Vijesti.ba

U trenutku pada u avionu je bio samo pilot koji je u padu lakše ozlijeđen, tvrdi “Telegraf“.

Iz mora ga je izvukao vlasnik brodice koja je plovila pod slovenskom zastavom. Oni ga je prevezao do Hvara gdje ga je preuzela Hitna pomoć koja je potvrdila da nema teže ozljede.

Sada se o nesreći oglasila i Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).

Službenici MRCC Rijeka obavijest o padu aviona u more zaprimili su danas, 14. lipnja u 14.40 posredstvom Županijskog dojavnog centra 112 Split, od očevica te ujedno spasitelja pilota aviona koji se netom prije srušio u more, nedaleko od otoka Hvara.

Spasitelj pilota u trenutku nesreće plovio je vlastitom brodicom Maria, zastave Republike Slovenije nedaleko pozicije pada aviona te je brzom reakcijom iz mora izvukao pilota, državljanina Republike Njemačke, nakon čega je, po nalogu MRCC Rijeka, otplovio prema Gradu Hvaru, gdje je najbliža zdravstvena ustanova. U luku Hvar pristali su danas u 15.23, kada su pilota u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Hvar, koji su nedugo potom ustanovili da je pilot, srećom, tek lakše ozlijeđen.

Poziciju pada zrakoplova osiguravali su službenici lučkih ispostava Milna i Hvar, dok su istražitelji Agencije za istraživanje nesreća na putu prema poziciji obavljanja očevida. Na mjestu pada vidljivi su plutajući ostatci aviona, dok značajnije onečišćenje mora nije uočeno.

Temeljem informacija iz sistema nadzora zračne plovidbe, havarirani avion tipa DAL 40, registracije Republike Njemačke, do trenutka pada letio je na ruti između Dubrovnika i Lošinja, u formaciji s još tri aviona istog tipa. Službenici Lučke ispostave Milna nakon što su dovršili osiguravanje pozicije pada, uzeli su avion u tegalj, iako je većim dijelom pod morem i pokušavaju ga otegliti do obale otoka Brača, gdje bi se olupina osigurala za potrebe nastavka očevidnih radnji o uzrocima ove nesreće, od strane istražitelja nadležne Agencije (AIN).

Po nalogu MRCC Rijeka, Obalna radio postaja ORP Split-radio prema svim sudionicima u pomorskom saobraćaju, odašilje poruku sigurnosti (SECURITE), radi potrebe povećanog opreza prilikom plovidbe u području pada aviona.

Iz MRCC Rijeka obavijest o događaju upućena je Operativno – komunikacijski centar Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, a u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova iz MRCC Rijeka će o događaju obavijestiti i Veleposlanstvo Republike Njemačke, čim ostvare kontakt s nadležnom službom njemačkog diplomatskog predstavništva u Hrvatskoj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh