Region

Parlament smijenio predsjednika Albanije

Dvotrećinskom većinom albanski parlament prihvatio je prijedlog vladajućih socijalista za razrješenje dužnosti predsjednika Albanije Ilira Mete.

Ilir Meta - Vijesti.ba

Stranka premijera Edija Rame predložila je smjenu nakon što je Meta poništio ukaz o raspisivanju lokalnih izbora za 30. juna.

Prema Ustavu, odluku albanskog parlamenta sada mora potvrditi i Ustavni sud, ali on trenutno ne funkcionira jer je većina sudaca razriješena dužnosti.

Predsjednik države može biti smijenjen zbog teškog kršenja Ustava i počinjenog kaznenog djela.

Rama je u obraćanju parlamentu poručio je da odluka predsjednika o odgodi lokalnih izbora u toj državi “do sada nepoznat čin u povijesti svjetskog vladanja”, javlja “Al Jazeera“.

Po njegovim riječima, “parlament je dužan reagirati uime naroda kada predsjednik poludi”.

Smatra i da je Meta izgubio pravo ostati u uredu šefa albanske države.

– Ako svijet uđe u logiku Ilira Mete tako da bi svaki potpis nekog autoriteta mogao biti povučen, ne bi postojala država, pravila, smjernice… nego bi cijeli svijet bio velika gužva – naglasio je Rama.

Rekao je da će taj čin albanskog predsjednika ostati samo ružno i neodgovorno djelo koje se ne može prihvatiti i tolerirati.

Optužio je opoziciju da se plaši izaći pred narod, na izbore, odmjeravanje političkih snaga i provedbu pravosudnih reformi.

Albanski predsjednik prošlog vikenda je otkazao lokalne izbore strahujući, kako je sam naveo, da će političke tenzije prerasti u građanski konflikt jer ih je opozicija bojkotirala prijeteći da će spriječiti glasanje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh