Region

Porodična firma Ivića Pašalića oprema stanove za azilante, a evo i koliko će u tom poslu zaraditi

Većinu od 64 stana koje je država osigurala za azilante opremit će firma Mundus Viridis, iza koje stoji Ivić Pašalić, bivši savjetnik predsjednika Tuđmana i nekoć moćan HDZ-ovac.

Ivić Pašalić - tportal.hr

Pašalić, čija se firma bavi preradom i obradom drva – od peleta pa sve do dizajnerskih komada namještaja, a s jednim od njih osvojili su i prestižnu svjetsku nagradu RedDot, na javnom je natječaju dobio posao kompletnog opremanja 46 od 64 stana koje je Hrvatska namijenila za život osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita.

Natječaj je bio podijeljen u četiri grupe, a firma Mundus Viridis dala je najbolju ponudu za tri grupe. Pašalićeva firma tako će kompletno opremiti 19 stanova u Sisku, tri u Dugoj Resi, 11 u Karlovcu, po dva u Bjelovaru, Daruvaru i Slavonskom Brodu, po jedan u Koprivnici i Osijeku i njih pet u Požegi.

Ostale stanove opremit će Orto Rea iz Varaždina, firma koja se inače bavi ortopedskim pomagalima i koja je u prvoj grupi natječaja za opremanje stanova dala povoljniju ponudu od Pašalićeve firme.

Posao je težak ukupno nešto manje od tri miliona kuna, dok dio kolača koji otpada na Mundus Viridis iznosi oko dva i pol miliona kuna. Ove će firme tako opremiti 64 stana u vlasništvu RH od 30 do 96 kvadrata.

U njih će biti preseljeni azilanti koji se nalaze u prihvatilištima u Hrvatskoj, a projekt uglavnom financira evropski Fond za azil, migracije i integraciju, od kojeg je Hrvatska još 2017. dobila 1,3 miliona eura.

Država je do sada plaćala najamninu u privatnim stanovima, a sada su u funkciju stavljeni državni stanovi, od kojih je većina zahtijevala kompletnu adaptaciju.

Firme ima 97 zaposlenih, a u 2017. imala je prihode od 50,6 miliona kuna, uz dobit od 522 hiljade kuna. Pašalić se u drvni biznis bacio sredinom 2000-ih godina, ubrzo nakon odlaska iz politike.

Pašalić se bacio i u građevinski biznis koji mu je neslavno propao, no posao s drvom nakon početničkih muka i lošeg poslovanja danas cvjeta. U međuvremenu je neko vrijeme bio na čelu Udruženja drvno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore, piše “tportal“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh