Region

Cure novi detalji o stravičnoj nesreći u Hrvatskoj: Vozač kamiona dan prije puta završio na hitnoj i primio blokadu protiv bolova

Hitna pomoć sugerisala je vozaču ordiniranje dvaju lijekova, s time da bi se nakon primjene drugog ponuđenog lijeka morao odmarati jer je njegovo djelovanje u kontraindikaciji s mogućnošću nastavljanja vožnje.

Nesreća u Hrvatskoj - Depo.ba

Prema današnjem pisanju “Jutarnjeg“, ekipa Hitne medicinske pomoći sa županjskoga područja u četvrtak rano navečer intervenisala je na poziv 60-godišnjeg Ivana Filipovića, vozača kamiona firme Marin Promet, koji je sljedeći dan oko 9.30 sati prouzročio saobraćajnu nesreću na 133. kilometru autoceste A3, na odmorištu kod Novske, zbog jakih bolova u lokomotornom sistemu.

Potvrdio je to za “Jutarnji” i njegov branitelj, advokat Luka Lenić, kojega je s tom intervencijom upoznao i vlasnik firme Marin Promet, Miroslav Pejić, a obrana će tu dokumentaciju dostaviti u sudski spis.

Podatak o toj intervenciji mora postojati u Službi hitne medicinske pomoći.

Vozaču je, kako neslužbeno doznaje “Jutarnji”, ordinirana blokada zbog jakih bolova u leđima prouzročenih sjedenjem i ta se bol spuštala prema donjem dijelu kičme i u noge. Hitna pomoć sugerisala je vozaču ordiniranje dvaju lijekova, s time da bi se nakon primjene drugog ponuđenog lijeka morao odmarati jer je njegovo djelovanje u kontraindikaciji s mogućnošću nastavljanja vožnje.

Budući da se ionako morao odmarati zbog poštivanja pravila vožnje, Filipović je izabrao blokadu i odlučio prespavati u kabini teretnjaka MAN na odmorištu u Županji.

Prejaki bolovi

Liječničku intervenciju zatražio je on sam zbog jakih bolova koje nije mogao podnijeti. Prethodno je u Beogradu utovario građevinsko ljepilo, a do odmorišta u Županji prošao je stotinjak kilometara. Imao je dvije pauze zbog stajanja na granici, na srbijanskoj strani na Batrovcima i na hrvatskoj na Bajakovu. Nakon toga vozio je još 30-ak kilometara do odmorišta u Županji, ali su bolovi očito bili toliko jaki da nije mogao nastaviti vožnju pa je pozvao Hitnu pomoć.

Put je nastavio u petak oko 8 sati do kobnog 133. kilometra kada je sa 90 kilometara na sat, brzinom čak 50 kilometara većom od dopuštene, ušao u Ininu benzinsku stanicu Novska sjever, prvo udario u vozilo HAC-a, pokosio dvije žene na odmorištu, na mjestu usmrtio dvije 14-godišnjakinje, udario u vozilo BiH oznaka te završio na travnjaku izvan benzinske crpke.

Obrana vozača okrivljenog za izazivanje teške nesreće raspolaže tom dokumentacijom i sasvim je izvjesno da će se i od Hitne službe u Županji zatražiti podaci o liječničkoj intervenciji i ordiniranoj terapiji, kao i ispitivanje medicinskog osoblja koje je interveniralo na njegov poziv.

I poslije kobne nesreće, nakon što se javio svom poslodavcu i nakon dolaska policije, i njemu je na mjestu nesreće bila pružena liječnička pomoć jer mu je naglo skočio tlak. I ta intervencija morala bi biti evidentirana u dokumentaciji ekipa Hitne pomoći koje su intervenirale na mjestu nesreće. Vozač, ali i njegov advokat Luka Lenić, na postupanje policije prilikom obavljanja očevida, ali i tokom kriminalističke obrade i ispitivanja u policiji nisu imali nikakve primjedbe na postupke policije i vozač je dobio svu potrebnu medicinsku skrb jer je bio i u stanju šoka.

Osim što je alkotestiran, izvađeni su mu krv i urin i tek će se vidjeti što će pokazati analiza iz MUP-ova Centra za forenzička ispitivanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić’, a sasvim je sigurno da je ta analiza među prioritetnim postupcima MUP-ovih laboranata. Tek kada dođu rezultati te analize, moći će se znati nešto više je li u krvi i urinu bilo sastojaka koji su mogli djelovati na njegovu sposobnost upravljanja teretnjakom, navodi “Jutarnji”.

Pumpa bez videonadzora

Policija je utvrdila da je vozač koristio tempomat otkad je krenuo s odmorišta u Županji do mjesta nesreće i da je brzina stalno bila 90 km/h. Je li tempomat koristio i kako bi si olakšao bol da ne bi morao pritiskati papučicu gasa, vrlo je vjerojatno. No, zašto je punom brzinom uletio u benzinsku pumpu, zašto nije kočio, trubio ili što je bio razlog da poduzima sve suprotno od onoga što bi se očekivalo, i dalje je nepoznanica.

Nažalost, u istrazi tužiteljstvo neće imati koristi od nadzornih kamera jer na benzinskoj pumpi na kojoj se dogodila nesreća nema sistema videonadzora.

U svakom slučaju, sljedeći potez je žalba Filipovićeva branitelja, advokata Luke Lenića, na rješenje o određivanju pritvora vozaču zbog opasnosti da bi na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo.

Stručnjaci o lijekovima koje je dobio vozač: ‘Konačan odgovor dat će nalaz krvi’

Vozač koji je skrivio tešku nesreću prošlog petka kod Novske dan ranije dobio je, kažu, blokadu zbog bolova u sistemu za kretanje. Naravno, postavlja se pitanje je li ta injekcija dobivena u Zavodu za hitnu medicinu u Županji mogla ‘uspavati’ ili smanjiti reflekse vozača.

“Teoretski je sve moguće, ali s obzirom na to da su blokade obično kokteli kortikosteroida koji smanjuju upalu i laganog lokalnog anestetika, gotovo da i nema šanse da bi mogla uticaj na budnost vozača”, kaže farmakolog prof. dr. Dinko Vitezić iz KBC-a Rijeka.

Također, dodaje, da bi se nešto moglo reći sa sigurnošću, trebalo bi znati koji su sve lijekovi bili sadržani u toj injekciji.

No moguće je da je vozaču propisan i neki oralni lijek protiv bolova. S obzirom na to da se radi o vozaču, vjerojatnije je da mu doktori ipak nisu propisali neki opijatni lijek koji zaista može uticati na sposobnost upravljanja motornim vozilom.

Naime, takvi lijekovi mogu uzrokovati omamljenost, omaglicu i zamagljen vid odnosno osoba koja ih koristi može biti usporena. No tek bi analiza krvi, ne samo na alkohol nego i na neke lijekove, mogla dati određeniji odgovor je li to bio slučaj kod vozača koji je skrivio ovu nesreću.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh