Region

Haradinajeva poruka Angeli Merkel: “Uvozne takse za robu iz Srbije neće biti ukinute”

Premijer Kosova Ramush Haradinaj rekao je u četvrtak da je Kosovo zainteresirano za dijalog sa Srbijom ali da se takse od 100 posto na robu iz Srbije neće ukinuti, prenose prištinski mediji.

Ramush Haradinaj i Angela Merkel - Novosti.rs

Haradinaj je ponovio poslije sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu da je Kosovo za sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum koji uključuje uzajamno priznanje u sadašnjim granicama.

“Kancelarka Merkel zainteresovana je da se dijalog Kosova i Srbije nastavi i da se postigne dogovor”, istakao je Haradinaj.

On je rekao da će glavna tema dijaloga između Kosova i Srbije biti uzajamno priznanje sadašnjih granica.

“Kosovo je ozbiljna strana i zainteresirani smo za dijalog”,  rekao je Haradinaj i dodao da uvozne takse za srpsku robu neće biti ukinute, da su on i Angela Merkel razgovarali o taksama ali da nije bilo zahtijeva da se one ukinu, prenose “Novosti“.

Haradinaj je kazao kako postoje dvije mogućnosti u procesu dijaloga s Beogradom i to, postizanje “velikog sporazuma” ili jedan duži proces pregovora.

Ukoliko bi se postigao sporazum radilo bi se o velikoj odluci koja bi uključila SAD, Njemačku i Francusku.

“Postoje dvije mogućnosti, jedna je mogućnost sjajne oduke. I dalje treba da se nadamo poslije uključenja američkog predsjednika Donalda Trumpa i posebno sada sa direktnim uključenjem njemačke kancelarke Merkel i francuskog predsjednika Makrona u mogućnost postizanja velikog sporazuma”, rekao je Haradinaj.

Ukoliko se taj sporazum ne postigne onda će to “biti višemesečni i višegodišnji proces” rekao je on i dodao da je teško moguće postizanje “velikog sporazuma”.

On se zahvalio Angeli Merkel na čvrstom stavu Njemačke u obranu kosovskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i za to što je Njemačka za liberalizaciju viza za građane Kosova.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh