Region

SAMO GA DODIK ODRŽAVA NA VLASTI: “Vučić u RS-u vidi slamku spasa, pa izaziva krizu u Bosni”

Politička analitičarka, novinarka i kolumnistica beogradskog lista “Danas” Snežana Čongradin komentarisala je za “Vijesti” intervju koji je za Glas Amerike dao zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Matthew Palmer u kojem je istakao kako je potrebno da Srbija shvati da je Kosovo nezavisna država sa svojim institucijama.

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić - Tanjug.rs

Palmer je kazao kako SAD podržavaju normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, te da bi voljeli vidjeti da se dijalog nastavi što je prije moguće, i da se dvije strane dogovore o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa u pravo vrijeme.

“Do sada nismo čuli drugačije poruke osim upravo takvih. Kako javnost o dogovorima i obećanjima koje predsjednik Srbije daje stranim diplomatama i državnicima koji vode ovaj proces, ne zna ništa, odnosno, kako joj se svakodnevno isporučuju laži, prije svega, određene nacionalističkom i mrziteljskom retorikom prema kosovskim Albancima, teško je razumjeti i ovaj, takozvani, diplomatski govor Palmera. Ne zna se na koje obećanje i očekivanje u nizu drugih, ispostavljenih godinama iza nas, tačno odnosi”, kazala je Čongradin.

Palmer je poručio da vjeruje kako je Vučić sposoban riješiti problem Kosova. Čongradin ističe kako je vrlo lako riješiti kosovski problem, samo Vučić mora biti iskren prema građanima Srbije.

“Da Vučić jeste sposoban da rješi kosovski problem, čini se da niko ne sumnja. Ima većinsku podršku u biračkom tijelu, a problem je lako riješiv, odnosno postoji samo jedno rješenje – priznaj nezavisnost i ostavi građane i jedne i druge države da konačno počnu da grade budućnost bez tenzija i ratno huškačke retorike kojom ih upravo Aleksandar Vučić i njegova „administracija“ svakodnevno truje. Činjenica da to nije učinio do sada, govori da je u njemu najveći problem, odnosno da je kosovski problem zapravo problem koji pravi Aleksandar Vučić i njegova vlast”, smatra ona.

Palmer je kazao kako Kosovo ima svoje institucije koje Beograd treba da poštuje. Na pitanje da li je moguće očekivati da Beograd uskoro na taj način tretira Kosovo, Čongradin odgovara da s obzirom na to kakav je Vučić i njegova vlast, to se čini gotovo nemogućim.

“On se održava na vlasti uz pomoć kosovskog problema. Moraće da stvori novi, ako ovaj zaista riješi, kako bi opstao i bio u mogućnosti da i dalje vlada”, mišljenja je naša sagovornica.

Kada je u pitanju razmjena teritorija, Palmer je kazao kako SAD nemaju crvene linije, što može značiti da se neće protiviti ni tome, ukoliko Bograd i Priština postignu takav dogovor. Na pitanje imamo li mi u BiH razloga za brigu zbog toga jer politički vrh Republike Srpske vidi u tome svoju šansu za eventualnim odvajanjem od BIH, ona kaže da upravo to i jeste teren na koji Vučić računa i drži ga kao svoju slamku spasa.

“Kriza u Bosni jeste jedino rješenje za izlaz iz kosovskog problema. Imali smo prilike da vidimo kako to izgleda kada Vučić, kao mladi šešeljevac, izaziva, krizu u Bosni. Jedino osjećanje i pomisao na takav tragičan ishod može biti horor, strah, a ponajviše gađenje”, smatra Čongradin.

Čongradin ističe kako problem između Beograda i Prištine nije moguće riješiti bez međunarodne zajednice.

“Ne može se riješiti, i u tome jeste najveća nesreća naroda na ovim prostorima. Jer smo dozvolili da nam unište zemlju a potom da se vrate na vlast i ponovo uništavaju ono što je preostalo. U takvim uslovima, druge države i državnici, o kojima se, takođe, ne može mnogo pohvalno reći, djeluju kao spas. I to zaista i jesu”, zaključila je Snežaan Čongradin.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh