Region

Crna Gora prije dvije godina postala članica NATO

Na današnji dan prije dvije godine Crna Gora je postala 29 članica NATO saveza, što je ozvaničeno predajom SAD dokumenta o pristupanju Alijansi.

Zastava Crne Gore - Cdm.me

Dokument, instrument pristupa, predao je u ime Crne Gore ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović, u Stejt Dipartmentu u Vašingtonu, piše “Tanjug”.

Ceremoniji su prisustvovali generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg, zamjenik američkog državnog sekretara, Tomas Šenon, crnogorski premijer, Duško Marković, kao drugi zvaničnici.

Zvanični odnosi Crne Gore i NATO počeli su 29. novembra 2006. godine, pozivom Crne Gore u članstvo Partnerstva za mir (PZM).

Crna Gora se u junu 2014. godine ‘našla pred vratima’ NATO-a kada su ministri vanjskih poslova Alijanse odlučili da pokrenu intenzivirane i fokusirane razgovore sa Crnom Gorom sa obavezom da do kraja 2015. razmotre da li su zadovoljeni uslovi za upućivanje poziva za članstvo.

Nakon formalnog poziva za otpočinjanje pristupnih pregovora Crne Gore sa NATO-om, sredinom februara 2016. godine, u Briselu su uspješno završeni pristupni pregovori.

Time su se stekli uslovi za pripremanje Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u koji je potpisan na Ministarskom sastanku 19. maja 2016. godine, od ministara, iako je bila uobičajena praksa da ovakve protokole potpisuju ambasadori.

Činom potpisivanja Protokola stekli su se uslovi da Crna Gora kao pozvana država učestvuje na svim sastancima NATO-a, a prvi put u torn svojstvu i na samitu NATO-a u Varšavi.

Crnogorski parlament je 28. aprila prošle godine na Cetinju usvojio Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim su obezbjeđeni uslovi za stupanje Crne Gore u NATO.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh