Region

Crna Gora, Srbija i BiH rade na formiranju zajedničkog turističkog proizvoda

“Prepoznajući činjenicu da turiste s dalekih tržišta, kao što je i kinesko, možemo privući udruženi, kroz regionalnu turističku ponudu, privredne komore Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine rade na formiranju zajedničkog turističkog proizvoda usmjerenog upravo na ovu ciljnu grupu”, istakao je predsjednik Privredne komore Crne Gore (PKCG) Vlastimir Golubović na poslovnom susretu crnogorskih i kineskih privrednika.

No image - Haber.ba

Naša namjera je, poručio je Golubović, da ovu vrstu saradnje proširimo na sve zemlje Zapadnog Balkana, kako bi potakli unapređenje i diversifikaciju proizvoda i usluga u turizmu i tako doprinijeli povećanju broja turista iz udaljenih dijelova svijeta.

Susret je realizovan u okviru posjete delegacija kineskih privrednika Crnoj Gori, u organizaciji Ambasade Kine, a okupio je predstavnike više od 50 kineskih i crnogorskih kompanija iz sektora turizma, prerađivačke industrije, trgovine, komunalne privrede, građevinarstva, osiguranja, IT, financija, mode, zdravstvene zaštite i drugih, prenosi “Fena”.

Iz PKCG su priopćili kako je Kina drugi vanjskotrgovinski partner Crne Gore u uvozu, a na devetom je mjestu kada je riječ o izvozu. Robna razmjena ostvarena u prošloj godini iznosila je 270,6 miliona eura, što je u odnosu na prethodnu godinu više 18,8 posto.

Prošle godine Crnu Goru je posjetilo 41,34 hiljade turista iz Kine, koji su ostvarili 94,78 hiljada noćenja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh