Region

Dramatična ispovijest porodice koja je umalo stradala tokom poplave

Ne shvatajući ozbiljnost situacije koja je prijetila njegovoj porodici, Dragan Milinković iz Guče (Srbija), čija se kuća nalazi desetak metara od Bjelice, juče je svoje domaćinstvo pokušao da odbrani od poplave, a na kraju su on, njegova majka i djevojka jedva spasili žive glave.

Poplave - Blic.rs

Oni su uspjeli da se spase uz pomoć vatrogasaca pošto im je nabujala rijeka usljed poplave koje su juče zahvatile neke djelove Srbije odnijela zid kuće i ušla u prostorije, piše “Blic“.

Kada je nabujala Bjelica počela da plavi i prodire mi u dvorište, pokušao sam da prodor vode spriječim tablom od stola. Međutim, voda je ponijela i sto i mene. Pobjegao sam u kuću, jedva sam je se dokopao, a rijeka je opkoljavala moj dom – priča za “Blic” Dragan Milinković.

On, majka i djevojka, po njegovoj priči, ušli su u jednu sobu očekujući da će poplavni talas oslabiti. Prevario se. Samo nekoliko minuta kasnije voda je kao igračku razvalila jedan od zidova kuće i prodrla u nju.

Majka i djevojka su neplivači. U strahu da ih bujica, rijeka koja nam je tekla kroz kuću, ne odnesu, sve troje smo se popeli na prozor. Ubrzo su stigli vatrogasci koji nisu mogli da nam priđu, a voda je nadirala sa svih strana. Plašili smo se da ćemo se podaviti. Majka se onesvijestila od straha, pa su morali da je izvlače konopcem koji su nam dobacili sa puta – priča on. Voda je izbila dva zida iz njegove kuće, a u njoj – nije ostalo ništa.

“Voda se za nekoliko minuta digla za metar”

Šta se sprema Guči i naseljima oko Bjelice, primijetio je oko osam sati Mijomir Stojanović iz Donjeg Dupca.

Ogroman oblak pokrio je moje selo. Počela je kiša, Bjelica se za nekoliko minuta digla za čitav metar. Zvao sam, znajući šta slijedi, prijatelje u Viču i alarmirao ih da evakuišu kuće. Zvao sam i školu i upozoravao da stiže potop – priča Stojanović.

Mnogi mještani Viče juče su morali da se isele iz svojih kuća. Njihov komšija Milan Tomić nije imao tih problema, ali jeste drugi – nije mogao da nađe automobil.

Otišao sam poslom do Čačka. Kada sam se vratio vidio sam da mi nema ‘juga’ i shvatio da ga je voda odnijela. Zvao sam ljude koji žive nizvodno, ali niko ga nije vidio. Kuća mi nije oštećena, ali mi je stradala ćumurana – priča Tomić. Katastrofa, potop, apokalipsa, bile su riječi kojima su Dragačevci opisivali jučerašnji dan.

Živim od korita Bjelice 150 metara. Poplavila mi je prizemlje kuće, dvorište, radionicu. Imao sam proizvodnju dekorativnog kamena, sada je više nemam. – priča Zoran Radičević.

Možemo čamcem po naselju

I mještani Gruže preživjeli su dramu. Mladen Petrović iz Lipnice kod Gruže kaže da se sva voda slila u dno Gruže, i poplavila više domaćinstava, prodavnicu, apoteku…

Voda je tolika, da može da se vozi čamac. Viša je od metra, automobilima je do krova – kaže Mladen.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh