Svijet

Hiljade pristalica opozicije na protestima u Tirani

Hiljade pristalica albanske opozicije ponovo su u nedjelju izašle na ulice tražeći vanredne parlamentarne izbore . Tokom protesta, najmanje sedam policajaca i jedan demonstrant ozlijeđeni su

Pristalice opozicije pod vodstvom Demokratske stranke okupile su ispred zgrade vlade optužujući premijera socijaldemokratske stranke Edija Ramu za korupciju i veze s organiziranim kriminalom. Traže da Rama podnese ostavku i da se formira prijelazna vlada koja će provesti prijevremene parlamentarne izbore, prenosi AP.

“Cijela naša borba je za slobodne i poštene izbore, za evropske vrijednosti”, izjavio je lider Demokratske stranke Lulzim Basha.

Tokom njegovog obraćanja na zgradu albanske vlade bačene su signalne rakete, dimne bombe i “molotovljevi kokteli”.

Zatim je Basha poveo pristalice prema zgradi parlamenta, na koji je mala grupa ljudi kamufliranih lica bacala dimne bombe i petarde,pišu Vijesti

Policija je intervenirala vodenim topovima i suzavcem u trenutku kada je manja grupa demonstranata pokušala da se dodatno približi zgradi parlamenta.

Ministar unutarnjih poslova Sander Lleshaj izjavio je kako je sedam policajaca ozlijeđeno. Jedan demonstrant je ozlijeđen kada je petarda eksplodirala u blizini njegovih nogu.

EU, SAD i druge zapadne institucije zatražile su od opozicije da izbjegne nasilje i umjesto toga razgovaraju o rješavanju političkog zastoja zemlje.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je u nedjelju boravio u kratkoj posjeti Tirani, pozvao je obje strane “na rješavanje svih razlika putem dijaloga”.

“Političko nasilje je u suprotnosti s našim demokratskim vrijednostima. To je apsolutno neprihvatljivo ”, rekao je Stoltenbergna konferenciji za novinare četiri sata prije protesta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh