Region

Poljski turista, optužen da je ubio djevojku, dvije godine čeka suđenje kod Zadra

Dvije godine otkada je optužen za ubistvo 39-godišnje Jolante Magdalene Adamczuk na brodu u zadarskom akvatoriju, gdje su kao par došli na ljetovanje, 51-godišnji poljski poduzetnik Pawel Pawlak uputio je očajnički apel Vrhovnom sudu RH u kojem navodi kako ga je čekanje na početak suđenja dovelo na – rub egzistencije.

Zadar - Byka

Umjesto na optuženičkoj klupi, Pawlak je “zatočen” na zadarskom području, gdje je došao kao turist, a ostao je tu nakon što je optužen za ubistvo, iako je Županijski sud u Zadru njegov kazneni progon prije više od godinu dana ustupio Republici Poljskoj, piše “Slobodna Dalmacija“.

Pawlak ne smije napustiti Zadar jer mu je isti sud odredio i mjere opreza prema kojima se do početka suđenja mora jednom sedmično javljati zadarskoj policiji, te mu je uzeta i lična iskaznica.

– Spis je još prije godinu i pol otišao u Poljsku s naznakom da se u roku od mjesec dana treba donijeti odluka o svim detaljima, kao i početku kaznenog postupka u toj državi. Dosad, međutim, nismo dobili nikakav odgovor, pa sada nema spisa, a nema ni suđenja – rekao je Pawlakov advokat Milan Petričić.

Prinudni ostanak

Poljakov prinudni ostanak na zadarskom području zbunio je i mještane jednog otoka na kojem je duže boravio, zbog čega nisu znali kako bi se prema njemu ponašali.

– Zna često sjediti u ovom našem lokalnom kafiću. Dosta je povučen, ali djeluje nam kao dobar čovjek. Čuli smo da je optužen za ubistvo, ali nije nam bilo jasno kako to da je na slobodi i što uopće radi ovdje ako je optužen – rekli su mještani jednog zadarskog otoka s kojega se Pawlak nedavno preselio u Zadar.

Trenutačno se, kako “Slobodna Dalmacija” saznaje, nalazi u nezavidnoj financijskoj situaciji, koju ne može riješiti jer se nalazi u pravosudnoj klopci.

Zbog toga je u žalbi Vrhovnom sudu zatražio ukidanje mjera opreza s obzirom na to da zbog njih ne može napustiti Zadar ni Hrvatsku.

Vrhovni sud mu je, međutim, odbio žalbu, smatrajući da je zadarski sud pravilno utvrdio da i dalje postoje osnove za njihovo produženje jer će Pawlak “napustiti Hrvatsku i tako onemogućiti vođenje kaznenog postupka”, kojeg zapravo – nema.

To je utvrđeno s obrazloženjem da je optuženik poljski državljanin koji s Hrvatskom nije vezan ni poslovno ni porodično, da se tu našao isključivo kao turist, te u Hrvatskoj nema ni privremeni ni stalni boravak.

“Da su mjere opreza postigle svrhu proizlazi iz činjenice da ih se optuženik u razdoblju od godine dana uredno pridržavao”, navodi se u obrazloženju Vrhovnog suda RH, koji je odbio Pawlakovu žalbu.

Odbijena žalba

Vrhovni sud RH prethodno mu je odbio i žalbu na odluku da mu se sudi u Poljskoj. Osim Pawlaka, suđenje u Hrvatskoj tražilo je i zadarsko tužiteljstvo, navodeći kako nije bilo zakonskih uslova da se kazneni progon ustupi Poljskoj. Vrhovni sud im je, međutim, odbio žalbe, iako su tvrdili da se Županijski sud u Zadru pogrešno pozvao na Evropsku konvenciju o ustupanju kaznenog postupka, koju Hrvatska nije ratificirala, a Poljska je nije ni potpisala.

Poljskog poduzetnika, u čijem je solariju u Lublinu Magdalena radila kao recepcionarka, zadarsko tužiteljstvo optužilo je za ubistvo 6. juna 2017. godine na gliseru u kanalu između otoka Ošljaka i mjesta Kali na otoku Ugljanu.

Tereti ga se da joj je na brodu zadao najmanje četrnaest udaraca po tijelu i glavi, nakon čega ju je gurnuo u more, te se ona utopila. Tokom istrage Pawlak je opovrgnuo zločin, obrazlažući ga “sticajem nesretnih okolnosti u kombinaciji s teškim zdravstvenim stanjem njegove djevojke”. Obdukcija je pokazala da je uzrok smrti utapanje, a tek patološkim nalazima utvrđeno je i da je Poljakinja prije smrti imala brojne povrede koje odgovaraju povredama od premlaćivanja.

Ubrzo su mediji objavili da je Pawel već bio u sukobu sa zakonom, da je optuživan za krivotvorenje isprava, davanje lažnih iskaza, prijetnje i porodično nasilje, te da je neko vrijeme već odslužio iza rešetaka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh