Region

Protesti u Beogradu “1 od 5 miliona”: Građani poručili da je vrijeme da se stvari mijenjaju

Okupljanje građana na još jednom protestu ‘1 od 5 miliona’ počelo je večeras kod Terazijske česme, a protestna kolona je nakon govora stigla ispred zgrade “RTS”. Tu je održan ‘Dnevnik slobodne Srbije’, nakon koga je najavljen novi protest za sljedeću subotu.

Protesti u Beogradu '1 od 5 miliona' - Srpskainfo

Prije početka šetnje, kod Terazijske česme održani su govori.

Dobro sam, nije mi ništa, ali će njima da bude nešto. Želim da se poklonim vama koji šetate šest mjeseci i pokazujete da se ne plašite. Izguraćemo ovo do kraja, dok im ne vidimo leđa. Šest mjeseci je prošlo od povrede Borka Stefanovića i krvave košulje, a od tada smo imali paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, napad u Negotinu, napad na Dalibora Stanojevića, napad u Aleksincu… a onda je i vojvoda Šešelj došao ispred Skupštine. Nije mi jasno zbog čega vozač jednog predsjednika poslaničke grupe nasrće kolima na poslanike, piše “Blic“.

Pet dana je prošlo od incidenta, niko me do danas nije pozvao da me pita šta se desilo, ni iz policije, ni iz tužilaštva. To su vam institucije danas u Srbiji i tome moramo da stanemo na put – rekao je član Predsjedništva Dveri Jugoslav Kiprijanović, koji je bio u grupi ljudi koji su protestovali ispred Skupštine Srbije, kada je Vojislav Šešelj, riječima ‘Gazi go..a’ sugerisao svom vozaču da automobilom treba da ih pregazi.

Okupljenima se obratio i glumac Branislav Lečić.

Vrijeme je da se na Balkanu podvuče crta i da se kaže da niko neće rat. Građani moraju da se probude. U ime građana koje zastupam, i u ime DS i Saveza za Srbiju, kažem da deklaracija o pomirenju mora da zaživi. Tamo gdje nema pomirenja, mi smo njihov materijal za međusobne ratove i tako je u cijelom regionu. Mi nismo nemoćni, mi smo građani sa sviješću i pameću i vrijeme je da se, prije svega, kroz institucije mijenjaju stvari – poručio je on.

Podsjetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut prije održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u tom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana pod nazivom ‘Stop krvavim košuljama’.

Sedam dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, srijeda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gdje su zapalili svijeće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv ‘Stop krvavim košuljama’ da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala ‘1 od 5 miliona’.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh