Region

Zločinac Ratko Mladić umiješan u ubistvo Zorana Đinđića

Dan nakon ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića bivši šef Državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić na saslušanju u UBPOK iznio je teške optužbe o pojedincima koji su umiješani u atentat na premijera.

Zoran Đinđić i Ratko Mladić - Tanjug

U službenoj bilješci od 13. marta 2003., do koje je “Telegraf” došao, Stanišić je rekao da bi trebalo ispitati i ulogu i učešće Ratka Mladića, ratnog zločinca, u vezi s ubistvom premijera.

Ratko Mladić je okružen visoko obučenim ljudima, sposobnim da organiziraju ovakvo ubistvo. Ratko Mladić je ogorčen i u teškom psihološkom stanju, čovjek od akcije, te je intelektualni nivo i psihološki profil takav da je sposoban da nešto ovako organizira i učini – navodi se u zabilješci.

Stanišić je još dodao da nema konkretna saznanja o postojanju direktne veze između Legije i Ratka Mladića, ali da postoji mogućnost da ona realno postoji jer ih vežu mnogi zajednički problemi i događaji, navodi se u zabilješci.

Bivši šef DB također je rekao da Zorana Đinđića poznaje duži niz godina, ostvarivao je kontakte s njim još početkom devedesetih godina, a posebno ističe kontakt od 6. oktobra 2000. godine, kada je Đinđić dolazio kod njega tražeći savjete u odnosu na određena buduća kadrovska rješenja u državi.

To su bili kontakti uglavnom savjetodavnog karaktera, kada bi Đinđić tražio. Prilikom jednog od tih kontakata savjetovao je premijera da nije dobro rješenje da Milorad Ulemek Legija dalje ostane na čelu JSO, imajući u vidu njegov profil ličnosti i kriminalne aktivnosti o kojima se pričalo – zabilježeno je u službenoj bilješci.

Legija je psihofizički izuzetno sposoban za izvođenje “borbenih operacija”, odlično je obučen i ima visok stepen iskustva imajući u vidu njegova angažiranja u velikom broju operacija JSO. Radi se o čovjeku skromnijih intelektualnih mogućnosti, slabijeg obrazovanja, ali da nije predstavljao bilo kakvu perspektivu u JSO i RDB u vrijeme dok je službom rukovodio on (Stanišić) – može se pročitati u bilješci.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh