Region

Ramush Haradinaj: “Takse ostaju do recipročnog priznanja Kosova i Srbije”

U Izvještaju Evropske komisije za 2019, Kosovo je predstavljeno kombinovano i s pozitivne strane može se reći da je čaša do pola popunjena, izjavila je šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Nataliya Apostolova nakon što je taj izvještaj i zvanično predala premijeru Kosova Ramushu Haradinaju.

Ramush Haradinaj - Nezavisne.com

Advertisements

Apostolova je na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Haradinajem i ministarkom evropskih integracija Dhuratom Hoxhom, naglasila da Izvještaj o Kosovu za 2019. jasno ukazuje gdje se Kosovo trenutno nalazi u implementaciji evropskih reformi, koje je neophodno sprovesti na putu evropskih integracija, javlja Anadolu Agency.

Kosovo je napravilo napredak u nekim oblastima, ali postoje i oblasti gdje Kosovo bržim koracima treba da ostvari poboljšanje, kao što su reforma javne uprave, statistika, ekonomija, ali i vladavina prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala“, rekla je Apostolova.

Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu je naglasila da postoje i druge oblasti u kojima Kosovo treba da ostvari brži napredak, kao što je reforma u obrazovanju, poboljšanje životne sredine, ali i usvajanje novog zakona, koji se priprema u vezi Vlade, jer Kosovo ima veliku Vladu s velikim brojem ministara i zamjenika ministara.

Željeli bismo da vidimo vladavinu prava s aspekta transparentnosti, znači zaposlenja civilnih službenika prema zaslugama i na višim položajima“, kazala je Apostolova.

Premijer Haradinaj je rekao da će se nakon detaljne analize ovog Izvještaja, koji iznosi i “ono što je pozitivno i ono u čemu Kosovo zaostaje“, naredne nedjelje održati sastanak Međuministarskog savjeta za evropske integracije kako bi se odredili naredni vladini zadaci na osnovu nalaza Izvještaja.

Upitan da prokomentariše zahtjev iz Izvještaja da se ukinu takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BiH, Haradinaj je kazao da takse ostaju ukoliko ne bude sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom o recipročnom priznanju.

Mislim da je vrijeme da se i Kosovo i Srbija izjasne da li su spremni za sporazum o priznavanju i tom prilikom bi se riješile sve teme, pa i taksa. Ako nema spremnosti za sporazum o recipročnom priznanju u postojećim granicama onda se nastavlja postojeće stanje, bez ukidanja taksi“, kazao je.

Ministarka Hoxha rekla je da je ovim Izvještajem ponovo potvrđeno da je Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju viza, te se pozivaju države članice EU da donesu odluku o slobodi kretanja za kosovske građane.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh