Region

Ramo Brkić uhapšen u Sloveniji

Nekadašnji policijski komesar Ministartsva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) Ramo Brkić, koji je pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora, a kasnije optužen za davanje dara, uhapšen je u Sloveniji, potvrdili su u Ministarstvu pravde BiH.

Ramo Brkić - NAP.ba

Advertisements

“Kanalima Interpola smo obaviješteni je predmetno lice po potjernici iz BiH lišeno slobode u Sloveniji i da se nalazi u pritvoru”, kazali su u Ministarstvu pravde.

U ministarstvu navode da će obavijest odmah proslijediti pravosudnim organima BiH koji ga potražuju, pa tek po njihovom zahtjevu, uz koji se prilaže dokumentacija propisana međunarodnim ugovorom, ministar pravde BiH podnosi molbu za izručenje.

Nisu izneseni detalji u kojem mjestu je i kada tačno Brkić pronađen i uhapšen, prenosi “Fena”.

Brkića je u novembru 2015. Državni sud pravosnažno osudio na jedinstvenu kaznu od 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa drogom, primanje dara i drugih oblika koriste te zloupotrebe položaja.

U presudi je, između ostalog, navedeno da je Brkić u svojstvu komesara policije stupio u kontakt sa osobama za koje je kao policijski dužnosnik znao da vrše neovlašten prometa drogom i koje su na području USK-a u prošlosti vršila slična djela, te su potom organizovali prodaju droge u inozemstvu i podjelu dobiti sa sa njim.

Sa Brkićem je u predmetu zbog organizovanog kriminala na 10 godina zatvora osuđen i Senad Šabić za kojim je također, raspisana Interpolova potjernica.

Obojica su kasnije bili optuženi u predmetu sa sudijom Državnog suda Azrom Miletić, a optužnica navodi da su sutkinji preko posrednika nudili dar kako bi se Brkiću i Šabiću umanjila kazna ili da se oslobode krivnje u žalbenom postupku koji je tada vođen.

Pred početak suđenja su obojica napustili teritoriju BiH, te je postupak razdvojen i vođen samo protiv sutkinje Miletić koja je prvostepenom presudom osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi, ali je Apelaciono vijeće Suda ukinulo ovu odluku te je dalje vođenje postupka preneseno na Općinski sud Sarajevo, prenosi BIRN BiH.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh