Region

HDZ-u i SDP-u po četiri mandata, Željana Zovko iz BiH ponovo ulazi u Evropski parlament

Državno izborno povjerenstvo (DIP) Republike Hrvatske objavilo je preliminarne rezultate izbora za Evropski parlament po kojima od ukupno 12 hrvatskih mandata, HDZ i SDP osvojili su po četiri, a Mislav Kolakušić, Hrvatski suverenisti, Živi zid te Amsterdamska koalicija po jednog zastupnika.

No image - Haber.ba

Moguće se promjene do objave konačnih rezultata, odnosno da HDZ dobije, a SDP izgubi jedan mandat.

Ispod izbornog praga od pet posto ostali su populistički Most te Neovisni za Hrvatsku, desničarska stranka koju predvode Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović. Najvećim iznenađenjem smatra se uspjeh Mislava Kolakušića, dok su ostali rezultati u granicama očekivanja, iako su u HDZ-u očekivali više mandata.

Ako ne bude promjena zbog sistema preferencijalnih glasova, u Evropski parlament će po drugi put ući i Željana Zovko (HDZ), kao jedina zastupnica iz Bosne i Hercegovine, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh