Region

Pojavila se “DUGA OKO SUNCA”, građani zbunjeno slikali telefonima

Danas su Novosađani (Srbija) prisustvovali zanimljivoj pojavi na nebu. Naime, oko 12.45 pojavila se duga koja je napravila pun krug oko Sunca.

Duga oko Sunca - Blic.rs

Ove zanimljive fotografije zabilježene su sa lokacije “Najlon pijaca” u Novom Sadu. Kako je ispričala čitateljka koja je poslala fotografije, više stotina Novosađana usmerilo je svoje mobilne telefone ka nebu kako bi slikali ovu neobičnu pojavu, piše “Blic“.

O čemu je zapravo riječ?

Ovaj fenomen poznat je kao halo efekat. To je optička pojava u Zemljinoj atmosferi kada se Sunce ili Mjesec naziru kroz tanak sloj oblaka s kristalima leda. Kristali direktno prelamaju sunčevu svjetlost, projektujući je na drugom mjestu, i tako se može vidjeti krug oko Sunca, prečnika 22°.

Taj halo 22° ili mali halo je najpoznatiji krug oko Sunca ili Mjeseca. On je na unutrašnjoj strani crvenkaste, a na spoljašnjoj strani plavkaste boje. Mnogo rijeđi je halo veličine 46°, poznat i kao veliki halo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh