Region

Zašto je Velika Srbija ispravna stvar, a Velika Albanija nije?

Srđan Puhalo, poznati analitičar zbivanja u BiH, ali i šire, ponovo se oglasio zanimljivim tweetom na svom profilu na društvenoj mreži Twiiter.

Karta tzv "Velike Srbije" - Screenshot/Prva.rs

Naime, riječ je o tome kako su neke moguće geografske odrednice u regionu ispravna stvar, a neke ne.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik više puta je u posljednje vrijeme ponavljao da treba ukloniti prirodnu granicu (op. a. rijeku Drinu) između “dvije srpske države”, misleći tu na bh. entitet RS i Republiku Srbiju, te tako ujediniti težnje naroda s obje strane rijeke. Reakcija u BiH na ovu izjavu je bilo mnogo, pogotovo iz Fedaracije, ali iz Srbije reakcija skoro da nije bilo uopšte.

Jučer je predsjednik Kosova Hašim Tači iznio sličnu tezu, ali ovaj put “ujedinjujući” Kosovo i Albaniju. Uslijedila je lavina reakcija, najviše iz Srbije i to tokom cijelog dana.

Stoga tweet Srđana Puhala i ne čudi:


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh