Region

Vremena su nesigurna: Vučić najavio kupovinu 50 tona zlata

Srbija će do kraja godine povećati rezerve zlata sa 20 na 30 tona, a narednih godina na 50 tona, jer predstoje veoma teška i nepredvidiva vremena, kako u Evropi, tako i u cijelom svijetu, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Trgovina zlatom - Blogspot.com

Vučić je rekao novinarima u Novom Sadu da će Srbija nastojati da poveća rezerve zlata koliko je moguće, jer time sebi garantuje veću stabilnost i sigurnost u zemlji, uprkos svim potencijalno negativnim kretanjima, piše “Indikator.ba”.

– Zašto cijela priča o kupovini zlata? Pred nama su teška i nepredvidiva vremena. Bilo šta da se dogodi sa Iranom razara nam naftno tržište. Takođe, nastavak sukoba po pitanju vještačke inteligencije može da vodi u sve moguće sukobe – rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, najveća sigurnost je da se drži jedan dio rezervi u zlatnim polugama.

– Mnoge zemlje u svijetu to danas rade, i Rusija i Kina, koje imaju veliku izloženost prema dolaru, ali i one koje imaju izloženost prema evru. Kupuju sve više zlato i mogu sebi to da priušte – rekao je on, prenose agencije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh