Region

Srbija: Hrana poskupjela 5,5, povrće ČAK ZA 37 POSTO

Cijene povrća u aprilu bile su za 37,5 odsto veće u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najveće poskupljenje ne samo kada se radi o hrani, već uopšte.

No image - Haber.ba

S druge strane, za tih godinu dana voće je zabilježilo najveće pojeftinjenje od nekih sedam odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Neznatno jeftiniji ovog proljeća su i kafa, čaj, ulje, mast, mlijeko, sir i jaja,pise Novi.

Predsjednik Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić kaže za Danas da je više razloga zbog kog je povrće sve skuplje.

– Sve manje se poljoprivrednici odlučuju na proizvodnju povrća jer nema ko da radi. Veliki je nedostatak radne snage samim tim se i manje sije. Konkretno, najviše se to osjeća na crnom luku i krompiru. Na primjer, ja sam sijao crni luk i cijena mu je prošle godine bila duplo manja nego pretprošle – kaže Jakšić i naglašava da nije zanemarljiv ni uticaj uvozno-izvozničkih lobija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh