Region

Migranti na švicarskoj televiziji: Hrvatska policija nas je istukla, uzela novac

Na švicarskoj javnoj televiziji SRF sinoć je emitovan prilog u kojemu se nalazi i snimka hrvatske policije koja protivzakonito deportuje migrante preko granice iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. SRF ističe da “Hrvatska preko zelene granice progoni migrante u BiH” te da to predstavlja kršenje evropskog i međunarodnog prava.

Hrvatska policija protjeruje migrante u BiH - Screenshot/SRF

Švicarski novinari su susreli pored Velike Kladuše četvoricu migranata koji kažu da ih je “slovenska policija predala hrvatskoj policiji”, koja ih je pak deportirala nazad u BiH.

“Bili su brutalni, pogledajte krv”, kaže jedan od njih i pokazuje krvave fleke na svojoj odjeći. Kaže da su ih hrvatski policajci tukli pendrecima, šakama i nogama, te pokazuje svježe masnice i poderotine na koži. “Sve me boli”, kaže jedan migrant i pokazuje razbijeni mobitel, koji je razbila hrvatska policija. I drugi pokazuju svoje razbijene mobitele.

Hrvatska policija ih je istukla, ukrala im novac, razbila mobitele, onemogućila da zatraže azil te ih bez odgovarajućeg postupka deportirala u BiH, ističe se u prilogu SRF-a.

Švicarski novinari su u roku od dva dana dokumentirali četiri takva slučaja koji se nazivaju “push back”, a u kojima je hrvatska policija, kako navode, kršeći u Hrvatskoj važeće zakone, protjerala najmanje 70 migranata s teritorija Hrvatske. Većina tih migranata su porijeklom iz Afganistana, Pakistana i Alžira, a s njima su nakon protjerivanja iz Hrvatske razgovarali i švicarski novinari.

Migranti su novinarima pokazivali masnice i rane koje su zadobili, kako tvrde, od strane hrvatskih policajaca.

Jedan mladi Pakistanac je ispričao kako ih je hrvatska policija uhvatila u šumi, potrpala u jedan kombi i odvukla do granice. Put u kombiju je trajao oko dva sata, kaže ovaj svjedok. “Onda su nam oduzeli i uništili mobitele te nas poslali nazad u BiH”, rekao je SRF-u ovaj Pakistanac koji dodaje da su im policajci ukrali i novac koji su imali kod sebe.

Potresno je i svjedočanstvo afganistanske obitelji s malom djecom kojoj su hrvatski policajci prijetili pištoljima. Unatoč tome što su od njih, kažu, zatražili azil, što znači da ih hrvatska policija nije smjela deportirati iz Hrvatske, ova obitelj je protjerana u BiH, prenosi “Index“.

“Nakon pregleda videa utvrdili smo da je snimljen 24. travnja 2019. na državnoj granici Hrvatske i BiH, na dijelu koji je pod nadležnosti Sisačko-moslavačke policijske uprave.

Jasno je kako je namjera videa bila da insinuira kako hrvatska policija nezakonito deportira migrante u BiH. Ali ovaj događaj ne uključuje nikakve nezakonite akcije ili nasilno deportiranje.

Video pokazuje policijske službenike kako obavljaju svoje dužnosti s ciljem obeshrabrivanja grupe ljudi od nezakonitog ulaska u Europsku uniju na lokaciji koja nije službeni granični prijelaz.

To provode u skladu s člankom 13 šengenskog zakonika. Štoviše, video ne pokazuje nikakvo korištenje sile od strane policije prema osobama koje obeshrabruju”, stoji, među ostalim, u MUP-ovom odgovoru švicarskoj TV.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh