Region

Ubijenu sestru 19 godina čuvala u frižideru: Sada joj porodica došla u posjetu

Smiljana Srnec (45), okrivljena da je uljeto 2000. u porodičnoj kući u Palovcu ubila mlađu sestru Jasminu Dominić (23) udarajući je po glavi tupo-tvrdim predmetom, gotovo je tri mjeseca iza rešetaka varaždinskog zatvora.

Osmrtnica Jasmine Dominić - N1

Istražni zatvor joj je 20. februara zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti od počinjenja novog krivičnog djela odredila sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu.

Sutkinja istrage danas odlučuje o zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu da se Smiljani produži istražni zatvor za još tri mjeseca.

Šest mjeseci maksimalno prema Zakonu o kaznenom postupku mogu držati okrivljenika do podizanja optužnice. Sud može prihvatiti zahtjev tužilaštva i odrediti još tri mjeseca istražnog zatvora, može skratiti to vrijeme i odrediti mjesec odnosno dva mjeseca, koliko smatraju opravdanim, ili pustiti okrivljenicu na slobodu.

Slomila se u policiji pa zašutjela

Kako neslužbeno saznaje “24sata“, dozvolu da je posjete u varaždinskom zatvoru dosad su tražili svi ispitani članovi porodice. Uz supruga Ivicu i najstariju kćerku Katarinu, dozvolu za posjetu dobili su i njena majka Katarina, zaručnik najstarije kćerke David Balent te dvije mlađe kćerke.

Policijska i istraga Državnog tužilaštva nad pritvorenicom traje. Saslušavaju se svjedoci iz kruga što bliže što dalje porodice, komšija i svih onih koji bi mogli dati bilo kakav relevantan iskaz koji bi osumnjičenu Smiljanu povezao s ubistvom njene sestre Jasmine.

Tužilaštvo će gotovo sigurno, ako već nisu, zatražiti provođenje psihijatrijskog vještačenja Smiljane da bi se utvrdila njena uračunljivost u vrijeme ubistva.

Istražitelji, osim šturog Smiljanina priznanja da je ‘zatukla’ sestru, drugog pravog dokaza da je upravo ona ubica zapravo i nemaju.

Vjerovatno je iz tih razloga Smiljanin advokat Krešimir Golubić u žalbenom postupku na istražni zatvor i istragu pokušao to neformalno priznanje, zajedno s drugim službenim bilješkama policije, izdvojiti iz spisa.

Podsjetimo, Jasmina Dominić je nestala negdje u avgustu 2000. godine. Tek pet godina kasnije, 16. avgusta 2005., Jasminin nestanak prijavljuju policiji u Čakovcu.

U subotu, 16. februara, čak 19 godina kasnije, njeno tijelo u zamrzivaču našao je zaručnik Smiljanine najstarije kćerke. Preko tijela zamotanog u najlon bili su pobacani komadi mesa, među njima i svinjski kare iz 2002. godine.

Smiljanu je pokojni otac udario šakom u glavu

Jasminin otac Martin Dominić zvani Fred, u mjestu omiljeni fudbaler NK Dinama iz Palovca, uvijek se nadao da će se Jasmina odnekud vratiti.

Pokosila ga je teška bolest prije bilo kakve vijesti o nestaloj mu kćerki. Mještani kažu da su Dominići i Srneci oduvijek bili pomalo zatvorena porodica.

Da je među njihova četiri zida bilo problema, kazuje i slučaj s kraja novembar 2003., dvije godine prije negoli je uopće prijavljen Jasminin nestanak. Te noći, malo poslije dva sata, pritvorena Smiljana policiji u Čakovcu dojavila je da je otac Martin napada. Napio se u obližnjem kafiću, došao kući i lupanjem po vratima probudio sve ukućane.

Odmah je nasrnuo na kćerku Smiljanu, zbog nečeg što je čuo u kafiću. Nije birao lijepe riječi za nju, a u jednom trenutku udario ju je šakom u glavu. Policija ga je ubrzo odvela da bi spriječila njegovo nasilje u kući. Pustili su ga kasno poslije podne istog dana, tek nakon što se otrijeznio.

Zbog nasilja u porodici Smiljanin i Jasminin otac Martin tad je zaradio prekršajnu prijavu. Na osnovu te prijave, 2004. godine osuđen je zbog nasilja u porodici. Presuda je donesena 18. maja 2004. i postala je pravomoćna 4. juna iste godine. Spis je uništen, pa drugi detalji nisu poznati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh