Region

“Dijete je rođeno živo, udahnulo je, a onda je udavljeno” – Porodilju policija sumnjiči da je ubila bebu, a ovo je njena odbrana

Naloženo psihijatrijsko vještačenje treba da pokaže da li je Jelena V. (29) bila uračunljiva u trenutku kada je usmrtila svoju tek rođenu bebu, a na osnovu toga odlučit će se da li će biti optužena za čedomorstvo ili ubistvo djeteta.

Jelena V. - Facebook

Ona je u ovom trenutku osumnjičena da je usmrtila dijete, a kako je do sada utvrđeno istragom, majka je najvjerovatnije tek rođenog dječaka zadavila je golim rukama u noći između ponedjeljka i utorka.

Inače, radi se o majci dva deteta od šest i osam godina, koja u selu Belotić kod Osečine (Srbija) živi sa suprugom i svekrom.

Šta se dogodilo, međutim, počelo je da se otkriva tek u utorak jutro, kada ju je suprug Milan V. zbog obilnog krvarenja dovezao na Odjeljenje ginekologije bolnice u Valjevu. Naime, ljekari su pregledom odmah utvrdiili da se Jelena porodila, a pošto je odbila da kaže gdje joj je beba, odmah je pozvana policija.

Na licu mjesta, u poljskom toaletu njihove kuće u Belotiću, policajci su prvo pronašli posteljicu i veliku količinu krvi, a ubrzo potom i leš bebe, koja je bila umotana u prsluk i bačena u fekalije poljskog toaleta.

Obdukcija koju je uradio sudski obducent dr Ljubiša Božić je pokazala da je dijete rođeno živo i da je, nakon prirodnog porođaja, disalo pošto je došlo na svijet, a smrt je nastupila tako što je novorođenče potom udavljeno. Majka, koja je prvo odbila da sarađuje i sa ljekarima i policijom, potom se pravdala da je, u stvari, imala spontani pobačaj i da nije ubila svoje dijete, već ga samo “bacila”. Obdukcioni nalaz koji je pokazao uzrok smrti, međutim, nesporan je, a nesporni su i ostali materijalni dokazi, poput DNK majke i bebe, koji upućuju na to da je Jelena poslije porođaja usmrtila svoje novorođenče – navodi izvor iz istrage.

Da li je to učinila svjesno ili ne, međutim, treba da pokaže njeno psihijatrijsko vještačenje koje je naložilo Osnovno javno tužilaštvo.

Zbog svog zdravstvenog stanja, Jelenu još uvijek nije saslušao tužilac, ali je njoj svakako određeno 48-satno zadržavanje i u bolnici je pod nadzorom. U zavisnosti od izvještaja vještaka neuropsihijatra, biće odlučeno da li će žena biti osumnjičena za čedomorstvo, ukoliko joj je bila bitno smanjena uračunljivost, ili ubistvo djeteta, ako je bila u tom trenutku uračunljiva. Tokom istrage, treba da bude saslušan i njen suprug koji je u prvoj izjavi, kao i njegov otac, rekao da nije ni znao da je Jelena trudna – priča izvor “Blica” dodajući da je, kako se može zaključiti iz dosadašnjih razgovora sa supružnicima, riječ o socijalno-emotivno zapuštenoj porodici.

U komšiluku porodice u Belotiću, inače, niko nije želio da komentariše jezivi događaj, takođe ističući da nisu znali da je Jelena trudna, niti je o tome ona pričala. Po njihovim riječima, supružnici su u ponedjeljak bili na slavi Đurđevdan kod njene rodbine u drugom selu, a šta se dešavalo tokom noći kada je Jelena porodila i ubila svoju bebu, ne znaju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh